{ads}

HIDE

Viimased

latest

3 asja, mis teevad ema südamele haiget

      Lapse füüsiline ja emotsionaalne heaolu on eriti emade jaoks väga tähtis. Ent sageli lapsed, kellest on saan...

 
 
 
Lapse füüsiline ja emotsionaalne heaolu on eriti emade jaoks väga tähtis. Ent sageli lapsed, kellest on saanud täiskasvanud, võivad öelda üsna valusasti ja teinekord halvasti sõnu, mis teevad ema südamele haiget.
 

Öeldakse, et emaks olemine on üks kõige raskemaid ameteid üldse. Naine annab endast parima, et ta laps saaks hea kasvatuse, et tal oleksid vajalikud teadmised ja oskused selleks, et temast saaks korralik täiskasvanu. Kõige selle jaoks peab naine ise palju ohvreid tooma, ka siis, kui lapsed on juba suureks kasvanud. Laste soovid ja vajadused on ema südames esimesel kohal.

Ent tuleb ette, kui lapsed sellest endale aru andmata teevad emale haiget. Loomulikult on vanemate roll õpetada lastele juba maast madalast seda, milline mõju on nende sõnadel ja käitumisel.

Millised on aga kolm asja, mis eriti palju haiget võivad ühele emale teha?
 
 
 
     
Tänulikkuse puudumine
 
 
Sellest hetkest, kui laps sünnib, üritab ta ema kannatlikkust proovile panna erinevate vahendite kaudu ja hoolimata sellest, mida ta teeb või ütleb, armastab ema teda ikkagi tingimusteta. 
 
Ent ka ema vajab tunnustust ja tänulikkust. Ta vajab teadmist, et ka siis, kui lapsest on juba täiskasvanud inimene sirgunud, on teda  ikka veel vaja ja et teda keegi kusagil peab teda meeles. Huvi puudumine ema vastu on üks valusamaid asju tema südamele. 
 
Näita oma emale, et sa temast hoolid. Kallista teda. Kuula teda, kui ta sinuga räägib. Tunne huvi, kuidas tal läheb. Aita teda koduste tööde juures. Mine temaga kaasa, kui ta poodi läheb. 
 
Ära unusta, et sa oled kõige tähtsam inimene tema elus. Hoia oma ema. Ühel päeval jäävad sulle ainult mälestused - anna endast parim, et su hinge ei jääks kahetsusi ega sõnu, mis jäid ütlemata. 
 


Õdede ja vendade vahelised tülid
 
Lapsed on kõik erinevad, nad on omaette isiksused ja see ei loe, millise kasvatuse nad on saanud, nad on ikkagi erinevad inimesed ja nii neid tulebki võtta. Oma laste erimeelsuste nägemine ei tee emale rõõmu. Täiskasvanud laste tülid ja erimeelsused teevad ka talle haiget.  Sest ta armastab neid kõiki, ta nägi neid suureks kasvamas, ta uskus, et nad hoiavad tulevikus kokku. 
 
Ta tegi kõik, et see nii läheks ja selleks, et edasi elada õnnelikult ja rahulikult vajab ta teid kõiki enese ümber. 
 
Teil, tema lastel,  võivad olla erinevad arvamused aga ärge unustage, et te tulete samast perest ja teil on üks ema. 
 
Katsuge suhelda mõistlikult ja arukalt, hoides alal head õhkkonda. Oma ema pärast. 


 
 
 
Ükskõiksus

Ükskõiksusel ei tohiks olla kohta vanemate ja laste suhetes, sest see võib lõppeda väga halvasti. Ühe ema jaoks on väga raske harjuda selle mõttega, et tema elu ja tegemised enam ta täiskasvanud lapsele korda ei lähe. 
 
Ta on andnud oma aega, jõudu ja armastust selleks, et näha lapsi kasvamas. Ka nüüd, kus lapsed on täiskasvanud, tahaks ta olla osa nende elust ja jagada nendega oma rõõme ja muresid. 
 
Ära eirake oma ema, ära jäta teda oma elust välja, ta tahab teada lihtsalt, et ta on teile ikka veel vajalik, nagu ta seda siis oli, kui sina väike olite.

Ema on püha. Ta ei kasvata sind enam, aga ta andis sulle kogu oma armastuse nii hästi, kui ta seda oskas. Emaks ei sünnita. Emaks saadakse.
 
See on sinu ema. Sellepärast väärib ta kogu austust. Ole tänulik, armasta ja hoia teda. Ole tema jaoks olemas. Ja lase tal olla osa sinu elust. See on parim tänu talle.
 
 
 
Ühel hetkel jäävad meile ainult mälestused ja kahetsused. Aeg läheb nii ruttu. Ära unusta mõtelda oma ema peale nii kaua, kui sul on veel see võimalus. Hoolitse tema eest, tunne ta vastu huvi ja armasta teda nii nagu tema sind armastas.  

1 kommentaar