{ads}

HIDE

Viimased

latest

Tütar valib endale isa sarnase mehe

unsplash @ limorganon   Oled s...

unsplash @ limorganon
 
Oled sa juba tähele pannud, et su elukaaslane või endine kallim sarnanesid mingil määral su isale? Oled sa mõtelnud sellele, et see ei saa olla puhas juhus ja lihtne kokkusattumus. 


Sageli öeldakse, et südamel on omad põhjused, mida mõistus ei tunne ja ometi on tegemist psühholoogiliste teguritega, mille tõttu me tunneme suuremat külgetõmmet ühe inimese vastu rohkem, kui teise. Suhteterapeut dr. Judith Wright seletab lahti, miks naine sageli valib endale sellise mehe, kellel on palju ühiseid jooni tema oma isaga. 

Tänapäeval on isa-tütre vaheline suhe palju edasi arenenud. Tänapäeva mees tegeleb rohkem lastega ja ei karda nende vastu näidata välja hoolivust ja armastust. Juba ainuüksi see muudab isa-tütre vahelist suhet tugevamaks ja aitab kaasa esimese meheideaali loomisele tütre peas, mis tulevikus hakkab mängima suurt rolli elukaaslase valiku juures.





Sünnist alates on tütre ja isa vaheline suhe eriline. Nende vaheline side võimaldab neil ehitada üles ainulaadset suhet ja ehitada samas üles lapse isiksust. Kolmanda ja kuuenda eluaasta vahel leiab aset oluline etapp, mida analüütilise psühholoogia rajaja Carl Gustav Jung nimetas Elektra kompleksiks.

See teooria on inspireeritud Elektra jutustusest, tegemist on Vana-Kreeka kangelannaga, kes tappis oma ema selleks, et kaitsta isa au. Elektra kompleks viitab ajajärgule lapse elus, mille ajal väike tüdruk tunneb oma ema suhtes vaenu või kadedust ja isa suhtes seletamatut külgetõmmet. Sageli peavad väikesed tüdrukud alateadvuslikult just oma isa esimeseks meheks oma elus. Nad imetlevad oma isa piiritult ja teevad isast oma iidoli.




Seega just tütre suhe oma isaga lapsepõlve jooksul muutub määravaks tema tulevaste suhete juures vastassoo esindajatega. 

Lapsepõlve ajal arendavad lapsed välja alateadvusliku idee sellest, mis on armastus ja mis tugineb sellele, kuidas meid kasvatati. Seega on normaalne, et täiskasvanuks saades, köidavad meid rohkem need inimesed, kes meenutavad meile meie endi vanemaid. 

unsplash @ annaelizaearl


Isa mõju elukaaslase valikul

Seega võib naine alateadvuslikult soovida luua samasugust suhet, nagu oli tema vanematel ja valida endale mehe, kes sarnaneb tema isale. Kõik, mis on tuttav, tekitab turvatunnet ja äratundmist. Ja ühe uuringu järgi, mille tulemused avaldati ajakirjas Evolution and Human Behavior, ei vali naine mitte ainult sellise mehe, kelle iseloom sarnaneb tema isa omale, vaid ta otsib ka välimuses samu märke.

Kahjuks juhtub mõnikord, et isal on negatiivne mõju tütre üle. Näiteks siis, kui tegemist on mehega, kes tarbib liiga palju alkoholi, kellel on harjumus sageli valetada, kes on liiga enesekeskne või siis hoopis manipulaator - ka sellisel puhul võib tütar alateadvuslikult langetada oma valiku mehe kasuks, kellel on samad harjumused.





Sellisel puhul valib naine endale mehe, kellel on samad probleemid, kui tema isal ja seda sooviga meest parandada või päästa. Teiste sõnadega, isegi, kui naine teab, et tema isa oli halb või isegi vägivaldne, ei takista see tal leida endale meest, kes sarnaneb tema isale, lihtsalt sellepärast, et see mees äratab temas tuttavaid mälestusi. 

Kui sinuga on nii juhtunud ja sa oled endale tänu alateadvusele valinud halvad mehed suurel määral tänu sellele, et sinu suhe su isaga oli halb, siis võid sa alati nõu saada mõnelt psühholoogilt, kes aitab sul muuta oma mõtlemist ja uskumusi ning seega leida endale paremat kaaslast.


Kommentaare ei ole