{ads}

HIDE

Viimased

latest

Tahad kaalust alla saada? Siis vaata, mida sa õhtul suhu pistad!

unsplash @k8_iv Kas sa teadsid, et mõned teatud toiduained soodustavad kaalu langust, kiirendades ainevahetust ja parandades seedim...

unsplash @k8_iv

Kas sa teadsid, et mõned teatud toiduained soodustavad kaalu langust, kiirendades ainevahetust ja parandades seedimist? 

Kui sa oled üks neist inimestest, kellele meeldib õhtuti teleka ees istudes või raamatut lugedes näksida, siis tea, et sa võid seda ka edaspidi südamerahuga teha teadmisega, et tervislik ja valitud näks aitab sul ka üleliigseid kilosid kaotada. 



Mitmed teaduslikud uuringud on näidanud, et näljasena ja tühja kõhuga magama heitmine võib su dieedile hoopis halvasti pikemas perioodis mõjuda, põhjustades rahutu ja unetu öö ning võimaluse, et sa hommikul ärgates sööd ükskõik mida, peaasi, et saaks näljatunnet vaigistada. 

Kui sa tahad kaalu kaotada, siis pead sa aga korralikult välja puhkama ja magama vähemalt 8 tundi. Vähene uni stimuleerib näljatunnet reguleerivat hormooni, mille tõttu sa järgmisel hommikul ruttadki midagi rasvast või magusat sööma.

Parem on süüa õhtul midagi ja magada korralikult terve öö. 

Mida sa süüa võid õhtul? 

1. Kreeka jogurt

Kreeka jogurt on lahja ja tervislik. Sa võid seda alati süüa, jogurt sisaldab rikkalikult valke, häid rasvaineid ja probiootikume. Valkude tarbimine enne magama heitmist on eriti kasulik ja jogurtit on palju kergem seedida, kui liha- või munatooteid. Kui sind õhtuti enne magamaheitmist näljatunne vaevab, siis kreeka jogurt on õige valik, mis sind aitab end paremini tunda. Ära ainult suhkrut lisa jogurtisse, see pole tervislik. Kreeka jogurt sisaldab ka trüptofaani, tegemist on aminohappega, mis aitab und parandada ja paremini magama jääda. Väga oluline roll hea une juures. Sa võid tugevdada tema toimet lisades jogurtisse natuke kaerahelbeid või banaanitükke, milles samuti leidub trüptofaani. Siis magad sa veelgi paremini. Või siis mustikaid. Mustikates on palju organismile vajalikke toitaineid, sealhulgas antioksüdante, mis tugevdavad immuunsust. 

2. Rohelised köögiviljad

Rohelised köögiviljad nagu spinat, kurk, lillkapsas ja brokoli, sisaldavad palju kasulikke kiudaineid ja vajalikke toitaineid, sealhulgas kõiki peamisi mineraalaineid ja vitamiine, mis aitavad kiirendada ja parandada ainevahetust ning põletada rutem rasvataset.

Seega võid sa õhtul näksida kõike rohelist nii palju, kui soovid, see aitab sul liigsetest kilodest vabaneda ja olla tervislikum.



3. Kiivi

Kiivis leidub palju kiudaineid ja C- ning K- grupi vitamiine. Kiivi ei sisalda palju kaloreid. Kaloreid põletada kiivi söömine just ei aita aga täiskõhutunnet tekitab ta küll. Samuti võtab ta hästi magusaisu ära ja sisaldades samuti häid ühendeid, mis aitavad sul hästi magada.

4. Kaerahelbed

Kaerahelbed tekitavad täiskõhutunnet ja on ideaalne valik, kui sul õhtul hilja kõht tühjaks peaks minema. Sa võid lisada kaerahelvestesse banaane, mustikaid või siis chia seemneid ja vähemalt oled sa teadlik, et sa sööd tervislikult ja kiirendad ainevahetust. Lisaks sellele tagad sa järgmiseks päevaks vajaliku energia, parandad oma südame tervist ja võid ennetada diabeeti.

5. Banaanid

Ka banaan sisaldab trüptofaani, mis tagab sulle hea une. Ning vajalikke kiudaineid, mis võtavad näljatunde ära. Ühes banaanis on kõigest 100 kalorit, lisaks sellele on ta magus ja võtab seega magusaisu ära. Samuti tagab ta sulle vajaliku koguse kaaliumi ja magneesiumi, mis mõjuvad lihaseid lõdvestavalt ja aitavad paremini uinuda.

6. Maguskartul

Maguskartul sisaldab aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, mis aitavad hästi magada. Need kompleksed süsivesikud soodustavad head und vastupidiselt kiiretele süsivesikutele, mis rikuvad veresuhkru taset. Selle asemel aitavad kompleksed süsivesikud veresuhkru taset taastada ja reguleerida, parandades kõiki uneprotsesse seega. Samuti nii nagu ka banaanides, sisaldab ka maguskartul kaaliumi ja magneesiumi.

7. Kodujuust

Veel üks hea valik õhtuseks söögikorraks. Kodujuust sisaldab kaseiinivalke, tegemist on valguga, mis aitab täiskõhutunnet hoida kogu öö ja parandab ka lihaste tööd puhke ajal. Lisaks sellele sisaldab kodujuust trüptofaani, mis tagab hea une ja soodustab paremat magama jäämist. Lisa kodujuustu sisse natuke avokaadot, see on hea südame tervisele ja aitab reguleerida koleteroolitaset.



8. Kiudainerikkad teraviljad

Alusta oma päeva ja lõpeta taldrikutäie teraviljadega. Kõrvale võid juua lahjat piima, mis tagab sulle une kvaliteeti parandavat trüptofaani, kaltsiumi ja D-vitamiini. Teraviljades on palju kiudaineid, mis tekitavad ruttu täiskõhutunnet.

9. Roheline tee

Roheline tee on mitmel erineval moel tervisele kasulik, ta aitab parandada südame tervist ja samuti mälu.

Rohelises tees leiduvad ühendid aitavad põletada öö jooksul kaloreid. 

10. Avokaado

Rääkides tervislikest rasvhapetest, siis avokaado sisaldab oleiinhapet ehk monoküllastamata rasvhapet, mida samuti leidub oliiviõlis. Tervisele on ta väga kasulik. Kes oleks võinud uskuda, et rasvade põletamiseks tuleb süüa rasva, ainult, et siinkohal on jutt tervislikest rasvhapetest. 

11. Oad ja läätsed

Valgud ja kiudained on dieedipidaja parimad kaaslased, sest nad panevad su keha uskuma, et sa oled söönud lausa rohkem, kui vaja ning selle tõttu läheb organismil rohkem aega seedimise peale, kui tavaliseks. 

12. Must šokolaad 

Šokolaadi valmistatakse kakaoubadest. 100 grammi musta šokolaadi sisaldab 11 grammi kiudianeid, 67% päevasest soovitatavast raua kogusest, magneesiumi ja palju teisi vitamiine ja mineraalaineid. Vali kindlasti vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaad.

13. Greip

Söö pool greipfruuti pool tundi enne magama heitmist, see aitab sul kaalu kaotada. 

Selle kohta tehti läbi teaduslik uuring ülekaaluliste inimeste peal, kellele õhtune greibi söömine aitas kaotada kiiremini kaalu. Greipfruut alandab insuliiniresistentsust, mis on oluline kaalu kaotamise juures. Samuti sisaldab greip kasulikke kiudaineid.

14. Lahjad valgud

Valgusisaldus lihatoodetes on halva kuulsusega, tegelikult aga lahja veiseliha, kana ja kala söömine võib hoopis soovitada kaalu kaotust. Valgud aga tekitavad ruttu täiskõhutunnet, paremini isegi, kui kiudained. Teaduslikult on tõestatud, et tõstes valkude tarbimist 25% võrra, aitab see alandada soovi suitsetamise järele ja samuti kiirendada kaalu kaotust. Tähtis on ainult, et valkude kogus oleks võrdne süsivesikute kogusega. 

15. Mandlid

Mandlid sisaldavad palju rasvhappeid aga tegemist on kõigest tervislike rasvhapetega, mis aitavad alandada halva kolesterooli taset ja kaotada kaalu. Lisaks sellele on mandlites palju kiudaineid ja valke, mis aitab sul täiskõhutunnet hoida kauem. Peotäis mandleid on ideaalne näks, mis aitab sul ideaalkaalu tagasi saada.









Kommentaare ei ole