{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milline kassiomanik oled sina? 5 enamlevinud kassiomanike tüüpi

Kass on väga populaarne lemmikloom, keda leidub peaaegu pooltes kodudes. Ent nagu kõikides riikides, kus elab palju kasse, esindavad ...



Kass on väga populaarne lemmikloom, keda leidub peaaegu pooltes kodudes. Ent nagu kõikides riikides, kus elab palju kasse, esindavad nad samuti ohtu looduse bioloogilisele mitmekesisusele, jahtides linde (eesti kassid tapavad aastas ligi miljon lindu), närilisi ja ka roomajaid.

Ainuüksi Suur-Britannias elab üle 7,5 miljoni kassi. Teadlased küsitlesid 56 kassiomanikku, sooviga teada saada, mida nemad arvavad oma lemmiku jahikirest. Samuti esitati küsimusi kasside vabapidamise ja loomapidamisega seotud vastutuse kohta. Uurimistöö tulemused avaldati ajakirjas Frontiers in Ecology and the Environnement ning selle kaudu klassifitseeriti kassiomanikud 5 rühma:





1. Muretsev kaitsja


Selline kassiomanik muretseb sellepärast et ta kass võiks ära kaduda, keegi ta ära varastaks või et kassiga mingi õnnetus juhtuda võib. Ta on veendunud, et kassi toas pidamine aitab tal oma lemmikut paremini kaitsta.  Ta ei poolda, et kass jahib väiksemaid loomi ja linde, aga ta ei hakka hoidma oma kassi kinni toas üksnes sellepärast, et takistada teda jahti pidamast.


2. Vabaduse kaitsja


Usub, et kassil on õigus oma vabadusele ja minna sinna, kuhu ta tahab, nagu metsloomadelgi. Arvab, et jahipidamine on osa kassi loomusest ja et kass aitab närilisi süües kaasa nende arvukuse piiramisele. Ta on vastu ega poolda sugugi kasside vabaduse piiramisele.



3. Tolerantne hoidja


Arvab, et kassidele meeldib omapead käia rändamas ja et see on palju tähtsam, kui muretseda liigselt ohtude pärast, mis teda tabada võivad. Selline kassiomanik armastab loodust ja loomi, ta arvab, et loomadele jahipidamine ei ole just ilus aga kassid on juba kord selliseks loodud. Ta ei oska öelda, kuidas teha nii, et kassid murraksid vähem loomi.


4. Kohusetundlik hoolitseja



Leiab, et kassid peavad õues käima aga võivad ka toas hakkama saada. See, et kassid väikeloomi- ja linde murravad, ei meeldi talle sugugi, eriti häirib teda see, et kassid linde tapavad. Leiab, et kõik kassiomanikud peaksid vastutama selle eest, et nende lemmikud vähem jahti peaksid.


5. Kõike lubav kassiomanik


Leiab, et kassil on õigus väljas käia ja teab, et see võib probleeme kaasa tuua. Ta pole tegelikult mõtelnud tõsiselt, kui palju loomi ja linde kassid on võimelised maha murdma.



Selline uuring viidi läbi sooviga teadvustada kassiomanikele probleemi ja leida lahendus, mille läbi kaitsta rohkem ökoloogiat. 






Kommentaare ei ole