{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kohvi joomine on tervisele kasulik: müüt või tegelikkus?

Kohv on jook, mida tarvitatakse ilmselt maailmas kõige rohkem. Kas aga kohvi joomine on tervisele kasulik või kahjulik, seda üritavad v...



Kohv on jook, mida tarvitatakse ilmselt maailmas kõige rohkem. Kas aga kohvi joomine on tervisele kasulik või kahjulik, seda üritavad välja selgitada erinevad teadusuuringud. Üldine arvamus kaldub kohvi joomist pidama pigem kahjulikuks. Viimastel aastatel avaldatud teadustööd kiidavad aga kohvi tervislikke omadusi.

Kohvis leidub üle tuhande bioaktiivse ühendi, millel on antioksüdantne, põletikuvastane ja kasvajatevastane toime. Kõige tuntum ühend neist on muidugi kofeiin, mis annab kohvile omase mõrkja maitse. Kofeiin vähendab väsimust ja stimuleerib kesknärvisüsteemi.

Millised levinud arvamused kohvi kohta peavad aga paika?

" Kohvi joomine vähendab suremuse riski"

Tõsi. Paljud erinevad teaduslikud uuringud on tõestanud, et suurte kohvijoojate (4 tassi ja rohkem) suremus oli 16 aastase lõike peale 10 - 15% väiksem, kui neil, kes kohvi ei joonud. See on seotud südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi, maksahaiguste ja Parkinsoni tõve tekkega.



" Kohvi joomine parandab tähelepanu- ja keskendumisvõimet ning mälu"

Tõsi. Eriti väsinud inimeste puhul. Kohvi joomine stimuleerib töövõimet. Kohv mõjub kehas psühhostimulaatorina, selle tõttu on ta hea abiline üliõpilastele, mis aitab paremini keskenduda. Samuti on uuringud pikamaa sõitjate peal täheldanud avariiohu vähenemist tänu kohvi joomisele. Kohv on stimulant ja seega parandab ta tähelepanuvõimet ja erksust.

" Kohv tõstab vererõhku"
Vale. Kohv võib tõsta vererõhku neil inimestel, kes pole harjunud kohvi jooma, regulaarsete kohvi joojate seas muutusi aga ei toimu.




" Kohv sisaldab kasulikke ühendeid"

Tõsi. Lisaks tuhandele keemilisele ühendile leidub kohvis ka bioaktiivseid aineid. Nende seas tuleb ära märkida klorogeenhape, tegemist on loodusliku komponendiga, mis paneb organismi rasvu põletama ja antioksüdandid, mis on organismi rakke kaitsvad ühendid. 


Kohv stimuleerib ainevahetust, kesknärvisüsteemi, mõjub maomahla ja sapi eritamist soodustavalt. Samuti on kindlaks tehtud, et kohvi joomine võib pidurdada mõningate vähivormide arengut. Kohvi joomine kaitseb ka maksatsirroosi eest värskete uuringute järgi ning mõjub sapikive ennetavalt. Samuti väheneb kohvi tarbimise puhul neerukivide tekke oht.

Kommentaare ei ole