{ads}

HIDE

Viimased

latest

Arooniamarjad - meie oma supertoit, mis kaitseb vananemise vastu ning tugevdab veresooni

unsplash @ kat_von_wood Arooniamarju peetakse õigustatult maailma tervislikeks marjadeks , sest nad on täis bioaktiivseid toitaineid...

unsplash @ kat_von_wood


Arooniamarju peetakse õigustatult maailma tervislikeks marjadeks, sest nad on täis bioaktiivseid toitaineid, mineraale ja vitamiine, vähivastaseid antioksüdante (antitüsoniini) ning mikroelemente. Arooniamarjad parandavad verevarustust, nägemist ja tugevdavad immuunsüsteemi.

Arooniamarjade näol on tegemist tõelise tervist tugevdava vitamiinipommiga, mis sisaldab rohkem tervisele kasulikke ühendeid, kui ükski teine mari.

Marjad sisaldavad suures koguses antotsüaniine, tegemist on bioaktiivse komponendiga, millel on  tugev antioksüdantne toime ja mis annavad marjale omase värvuse. 



Flavonoide, mis samuti annavad marjadele pigmenti ning omavad rakke kaitsvat ja toksiine väljutavat toimet

Samuti bioloogiliselt aktiivseid polüfenoole, mis laiendavad veresooni, toimivad põletikku ja südame-veresoonkonna haigusi ennetavalt

A-, B1-, B2- ja C-grupi vitamiine (arooniamarjades leidub rohkem C-vitamiini, kui apelsinides. 

Rikkalikult mineraal- ja kiudaineid, mis parandavad soolestiku-, mao- ja maksa funktsioone.


Aroonia on roosõieliste sugukonda kuuluv põõsastaim, mille päritolumaaks on Põhja-Ameerika, kus ta kasvab metsades ja kuivadel mäenõlvakutel. Indiaanlaste seas on arooniamarjad alati olnud au sees oma tervislike omaduste poolest. Euroopasse jõudis aroonia suhteliselt hilja: alles 1900. aastal avastas üks Vene botaanik ja bioloog selle taime tervendavad omadused, alles seejärel hakati arooniat kasvatama Venemaal ning sealt jõudis ta ka mujale Euroopasse. Eestisse jõudis aroonia eelmise sajandi keskpaigas. 

Arooniamarjad sisaldavad antioksüdante, mis kaitsevad organismi oksüdatiivse stressi ja põletike eest. Samuti aitavad antioksüdandid võidelda rakke kahjustavate vabade radikaalide vastu

Aroonia kaitseb tõhusalt südame-veresoonkonna haiguste eest ja aitab aeglustada rakkude vananemist ning ennetab kasvajate teket. 



Erinevad teaduslikud uuringud on tõestanud, et arooniamarjad parandavad vereringet ja alandavad kolesterooli- ning triglütseriidide taset. 

Aroonias leiduvad antotsüaniinid aga aitavad parandada veresoonte elastsust ja reguleerivad vererõhku. Lisaks sellele on marjadel põletiku- ja agregatsioonivastane toime, seega vähendab ta vere hüübimise ja trombide teket. 

Samuti aitab aroonia reguleerida veresuhkru taset. Piisab, kui tarbida iga päev 200 ml arooniamahla 3 kuu jooksul, selleks, et normaliseerida veresuhkru taset organismis. 

Lisaks sellele takistavad aroonimarjad kehal rasva ladestada (eriti kõhu piirkonnas). 

Seega sööge arooniamarju, nii pakute te oma kehale kõige paremat kaitset erinevate terviseprobleemide vastu.  

Kuna arooniamarjad sisaldavad palju rauda, siis mõjuvad nad selle tõttu verd paksendavalt, seega tuleks tarbida neid mõõdukalt (mitte rohkem, kui 100g marju päevas).


Kommentaare ei ole