{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toiduained, mis kaitsevad südant ja puhastavad artereid

Arter on veresoon, mis viib hapnikuga rikastatud arteriaalset verd südamest eemale. Veri omakorda liigub mööda veresooni ja on vajalik ...


Arter on veresoon, mis viib hapnikuga rikastatud arteriaalset verd südamest eemale. Veri omakorda liigub mööda veresooni ja on vajalik organismi korralikuks tööks. Veresoonte ummistust võib aset leida nii veenides, kui arterites ning see võib panna ohtu kogu inimese tervise.

Veresoonte ummistuse ehk tromboosi põhjused

· Arteriit ehk arterite põletik, mis puudutab jalgu

· Kolesterool, kõrgvererõhutõbi või diabeet, mille tagajärjel hakkab veresoonte ja arterite seintele ladestuma rasva ja kaltsiumi

· Verehüüve ehk tromb, mis takistab vereringlust

· Küllastunud rasvad, suhkur ja keemiliselt moondatud toiduained, suitsetamine, liigne alkoholi tarbimine, vähene liikumine. Tegemist on ateroskleroosiga, mida iseloomustab aterosklerootiliste muutuste tekkimine arteriseintele. Ateroskleroos on südameveresoonkonna haiguste surmapõhjustest esikohal. 





Kuidas vältida ja ennetada veresoonte ummistust? 


Kõige olulisem on tervislik toitumine.Valides õigeid toiduaineid, on võimalik süda terveks süüa ja puhastada veresooni.

1. Kiivi ja kantaluup ehk dessertmelon on mõlemad südant kaitsva toimega, sisaldades rikkalikult vajalikke antioksüdante, mis alandavad halva kolesterooli taset (LDL) veres ning arterite seintel.

2. Rasvane kala: lõhes, tuunikalas ja heeringas leidub palju omega-3 rasvhappeid ning häid tervisele kasulikke rasvu, mis takistavad kolesteroolikihi ladestumist veresoonte seintele.

3. Tumedad viinamarjad on head antioksüdantide ja flavonoidide allikad, mis aitavad võidelda edukalt halva kolesterooli vastu ja takistavad selle oksüdeerimist. Maasikad, kirsid, jõhvikad ja teised punased marjad sisaldavad samuti palju antioksüdante ja on vitamiinirikkad.

4. Küüslaugul on palju erinevaid meditsiinilisi toimeid. Küüslauk sisaldab allitsiini, mis alandab vererõhku ja halva kolesterooli taset.

5. Õun ja greipfruut. Nagu ütleb vanasõna, siis üks õun päevas hoiab arstid eemal. Õunad sisaldavad pektiini, mis alandab halva kolesterooli taset, samuti leidub õunas palju mineraalaineid, kaaliumi ja magneesiumi, mis aitavad vererõhku reguleerida. Greipfruudis leiduvad flavonoidid aitavad alal hoida veresoonte elastsust ja parandavad vereringet.



6. Spinat sisaldab palju rauda, A- ja C vitamiini ning aitab ennetada kolesterooli ladestumist arterite seintele. Samuti leidub spinatis kaaliumi ja foolhapet, mis alandab vererõhku.

7. Oliiviõli sisaldab peamisi rasvhappeid, mis aitavad artereid puhastada, alandada kolesteroolitaset ning vähendavad seega südamehaiguste ohtu.

8. Tomatis leiduvad antioksüdandid aitavad ennetada halva kolesterooli oksüdeerimist. Regulaarsel tarbimisel alandab südamehaiguste riski poole võrra.

9. Roheline tee sisaldab võimsaid antioksüdante flavonoide, mis takistavad verehüübe moodustumist ja puhastavad veresooni.

10. Granaatõun sisaldab palju antioksüdante, mis aitavad hoida alal arterite elastsust ning alandavad südameinfarkti ohtu. Samuti parandab granaatõun südame vereringet ja puhastab artereid.

11. Kaer sisaldab rikkalikult lahustuvaid kiudaineid nagu beetaglükaan, mis on südame tervisele väga kasulikud. Kaer alandab halva kolesterooli taset ja parandab südame tervist.

12. Pähklid sisaldavad polüküllastamata rasvhappeid, mida leidub peamiselt õlides ja taimsete päritoluga toitainetes, mis aitavad alandada halva kolesterooli taset ning vähendavad seega südamehaiguste riski. Samuti aitavad pähklid reguleerida vererõhku. Pähklites leidub ka omega-3 rasvhappeid, mis aitavad veresooni puhastada.

13. Kurkumis leidub kurkumiini, mis takistab arterite ummistumist.


Selleks, et terveks jääda ja hoida oma südant tervena, peab sööma tervislikumalt ja liikuma piisavalt. Samuti peab hoiduma stressist ja suitsetamisest.


Kommentaare ei ole