{ads}

HIDE

Viimased

latest

Suhe: Laste pärast kokku jäämine, millised on tagajärjed?

Rohkem, kui pooled kooselud lõppevad lahku minemisega. Tavaliselt ei toimu ükski lahkuminek niisama lihtsalt, eriti juhul, kui peres on ...


Rohkem, kui pooled kooselud lõppevad lahku minemisega. Tavaliselt ei toimu ükski lahkuminek niisama lihtsalt, eriti juhul, kui peres on lapsed. Paljud inimesed otsustavad jääda kokku laste pärast, uskudes, et nad teevad sellega neile head. Nad toovad seega ohvriks omaenda õnn. See soov iseenesest on väga ilus. Kahjuks aga selle tagajärjed ei ole alati positiivsed. Need vanemad, kes on otsustanud elada laste pärast ka peale seda koos, kui nende omavaheline suhe enam ei toimi, ei saa teha alati lapsi sellega õnnelikuks ega suuda neile tagada ka turva- ega kindlustunnet. See, mis tegelikult aset leiab, võib olla hoopis vastupidine sellele, mida nad soovivad.


1. Lapsed näevad kõike

Kas lapsevanemad seda tahavad või mitte, aga laste jaoks nad on esimesed inimesed, kellest võtta eeskuju teistega suhtlemisel. Lapsed näevad väga hästi vanemate omavahelist suhtlemist ja õpivad sellest. Nad näevad ja kuulevad  olenevalt olukorrast siis  oma vanemate vahelist austust, põlgust, viha, armastust, huvipuudust või ükskõiksust. Lisaks sellele jäljendavad lapsed suurepäraselt oma vanemaid. Juba selle tõttu peaks väga hoolikalt valima oma käitumist ja sõnu laste juuresolekul.


2. Tülid ja vaidlused tekivad ja mitte ainult elukaaslasega

Lapsed leiavad alati ühe vanematest, keda süüdistada tülide korral. Sageli hakkab laps kaitsma ühte vanematest rohkem, kui teist.  Sellist situatsiooni kohtab tihti lahku minevate perede juures. Või siis hakkavad lapsed iseennast süüdistama selles, et vanemad enam omavahel läbi ei saa. See omakorda kisub nende enesehinnangut maha, tekitab süütunnet ja rahutust ning võib omakorda viia depressioonini.



3. Lapsed elavad konfliktses situatsioonis

Paljud täiskasvanud arvavad, et lapsed peres olevaid pingeid ei tunneta, sest see ei ole ju otseselt nendega seotud. Tegelikult on see aga vale. Kui laps peab pealt nägema vanemate tüli või tunnetab õhtusöögi ajal õhus pingeid, siis tegelikult saab ta palju rohkem aru, kui keegi seda arvatagi võiks ja see puudutab teda väga tugevalt. Normaalsetest tülidest ei pääse ükski pere ja see on hoopis teine teema. Sest aeg ajalt ettetulevad lahkhelid õpetavad lastele, kuidas ära leppida, andestada ja teha järeleandmisi. Kui kodu aga hakkab üha rohkem muutuma sõjaväljaks, siis ei ole enam võimalik, et lapsed tunnevad seal ennast hästi ja turvaliselt.

Õpeta oma lastele, mis on eneseväärikus, iseseisvus ja normaalne suhtlemine. Ja ühel päeval tunnevad nad sinu vastu tänulikkust. 



Kommentaare ei ole