{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised toiduained puhastavad artereid ehk söö end terveks!

Südame ja veresoonkonna ehk kardiovaskulaarsete haiguste risk on üsna kõrge: geneetilisele eelsoodumusele lisaks tõstab ka istuv eluviis ja...

Südame ja veresoonkonna ehk kardiovaskulaarsete haiguste risk on üsna kõrge: geneetilisele eelsoodumusele lisaks tõstab ka istuv eluviis ja rasvase toidu söömine südamehaiguste ohtu. Halvad toitumisharjumused ja vähene liikumine võivad viia arterite (veresooned, mille kaudu organism hapnikku saab) ummistumiseni ehk tromboosini. Veresoonte ummistuse tõttu on häiritud kogu verevarustus. Takistades verevoolu arterites võib tromboos kaasa tuua südameinfarkti, kui kahju on saanud pärgarterid ja ajuinsulti, kui tegemist on unearteritega.

Selleks, et hoida oma veresooned tervena ja töökorras, peab kõigepealt oma toitumise üle vaatama ja seda parandama. Siin on välja toodud nimekiri 12 toiduainest, mis aitavad artereid puhastada kolesteroolist.


pixabay


1. Värsked puuviljad ja marjad sisaldavad piisavalt palju kiudaineid, antioksüdante ja mineraale, mis aitavad tervist hoida ja samuti võtavad ära soovi magusat süüa. Antioksüdandid aitavad vereringlust parandada.

2. Mustad oad sisaldavad kiudaineid, mis aitavad alandada kolesterooli taset.

3. Makrell sisaldab omega - 3 rasvhapet, mis aitab alandada halva kolesteroolitaset. Samuti aitab makrell alandada vererõhku ja hoida veresooni elastsetena. Kala sisaldab ka palju D-vitamiini, mis aitab ennetada südamehaigusi.



4. Spinat alandab mõningate südamehaigusi põhjustavate ensüümide rohkust organismis, samuti sisaldab spinat kiudaineid ja vajalikku D-vitamiini.

5. Avokaado sisaldab kaaliumi, mille eesmärk on reguleerida vererõhku ja stabiliseerida südamerütmi Monoküllastumata rasvhapped alandavad halva kolesterooli taset.

6. Kuivatatud puuviljad sisaldavad palju monoküllastumata rasvhappeid, kaaliumi ja seleeni, ennetades seega kuni 57% südamehaigusi.



7. Linaseemned sisaldavad palju kiudaineid, omega-3 rasvhappeid ja E-vitamiini, mis aitavad parandada vereringet.

8. Roheline tee alandab kolesterooli ja arterites leiduva rasva taset.
 

9. Päevalilleseemned sisaldavad palju E-vitamiini ja fütosterooli, mis kaitsevad kõrge kolesterooli taseme eest.

10. Küüslauk alandab kolesterooli taset ja samuti kõrget vererõhku, mis võivad tekitada vereringes stressi.

11. Cayenne tšillipipar kontrollib kolesterooli taset veres

12. Läätsed aitvad alandada kolesterooli taset veres ja alandavad seega südamehaiguste riski 5% võrra.

Kommentaare ei ole