{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida teha, kui su kaaslane on manipulaator?

On suur õnn leida oma ellu kedagi, kes muudab selle ilusamaks ja kelle kõrval sa tunned ennast hästi. Kui see inimene aga, kes ühel h...


On suur õnn leida oma ellu kedagi, kes muudab selle ilusamaks ja kelle kõrval sa tunned ennast hästi. Kui see inimene aga, kes ühel hetkel on meeldiv ja tore, järgmisel hetkel on võimeline sind solvama ja tarvitama isegi vägivalda, siis pead sa endale küsimusi esitama, kas sul pole tegemist mõne manipulaatoriga.

Mis puutub armastusse, siis manipulatsiooni selles vallas seostatakse pigem domineerimise ja hirmu all hoidmisega aga need kriteeriumid võivad sõltuda olenevalt inimesest. Iga suhte aluseks on ja jääb aga usaldus, tasakaal ja võrdõiguslikkus. Niipea, kui suhe peaks nendest kriteeriumitest eemale kalduma, ei tõota see enam midagi head.

Kuidas aru saada, kas sul on tegemist manipulaatoriga või mitte? 

Kõige tähtsam ongi see varakult välja selgitada, et su enda vaimne tervis selle all hiljem kannatama ei peaks.

· Kui teil tuleb üha rohkem ja rohkem lahkhelisid ja ebakõlasid ette, kui su kaaslane surub sulle oma arvamust ja tahtmist peale ilma sinuga arutamata, siis ole ettevaatlik. See on märk sellest, et tema tõeline pale on välja tulemas.

· Kui sul on mulje, et ta valvab pidevalt kõiki su tegemisi ja käike, et sa pead õigustama kõike, kus sa oled käinud ja kellega olnud, siis on aeg endale küsimusi esitada. Tõeline manipulaator tahab kontrolli enda käes hoida ja nõuab, et sa talle välja räägid kõik oma saladused ja mõtted. Kui sa peaksid keelduma, siis oskab ta panna sind end süüdi tundma, öeldes, et sa teda ei armasta ja talle valetad.

· Sa oled märganud, et iga väiksemagi asja jaoks vajad sa tema nõusolekut. Sa oled tähele pannud, et kui vanasti olid sa vaba inimene, siis nüüd see enam nii ei ole.

· Kui sa peaksidki oma arvamust avaldama, siis võib ta sind naeruvääristada ka teiste ees; sulle selgeks teha, kuidas sa pead käituma, end üleval pidama ja isegi, kuidas sa pead end riietuma. Ta räägib alati teie mõlema nimel. Need on kindlad märgid, et teie suhe on ohus.

· Ta nõuab, et sa jagaksid tema arvamust ükskõik, mis teema see ka ei ole ja et sa alistuksid igale tema soovile. Kui sa peaksid vastu hakkama, siis muutub ta lausa hüsteeriliseks, süüdistades sind, et sa teda ei armasta ega austa.

· Ilma, et sa seda tähelegi oleksid pannud, on ta sind eemaldanud su lähedastest ja perest. Ava oma silmad enne, kui on liiga hilja ja võta uuesti ühendust nende inimestega, kes on tõenäoliselt valmis sulle andestama ja olema jälle osa sinu elust.

· Sa ei saa enam tegeleda nende asjadega, mis sind huvitavad.

Kuidas sellest olukorrast välja tulla? 

Kui sa hoolimata kõikidest märkidest oled otsustanud temaga jääda aga ei taha olla enam tema mänguasi ega lasta ennast ega oma elu kontrollida, siis pead sa õppima oma sõna maksma panema. Sa pead paika panema kindlad reeglid, mis kehtestaksid vastastikkuse austuse ja tagaksid sulle isikliku hingamisruumi. Teie suhte heaks on isegi vajalik, et te teete mõningase pausi, et te mõlemad saaksite järele mõtelda ja valmistuda paremaks ühiseks tulevikuks uute reeglitega. Sa pead kasvatama piisavalt enesekindlust ja leidma taas ülesse oma isiksuse, identiteedi ja väärikuse.

1 kommentaar

  1. nyt soovix meeste varjanti kuna selle kirjutand 1x vähe haige nais soost ajakirjanik

    VastaKustuta