{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sa tarbid liiga palju soola - kõrge vererõhk, janu ja tursed

Nii, nagu suhkru tarbimisega, tuleb olla ka soola kasutamisega ettevaatlik. Soola kasutatakse igas majapidamises toidu valmistamise juures,...

Nii, nagu suhkru tarbimisega, tuleb olla ka soola kasutamisega ettevaatlik. Soola kasutatakse igas majapidamises toidu valmistamise juures, ent sageli minnakse soola kasutamisega liiale. Täiskasvanud inimese päevane soolakogus peaks aga jääma 5 grammi ligi. Tegelikult on aga soola tarbimist raske kontrollida, sest paljud toidud sisaldavad juba soola.

Soolas leiduv naatrium on organismile vajalik, ent suures koguses võib ta hoopis ohtlikuks muutuda. Lauasool sisaldab 60% kloori ja 40% naatriumi. Sool on tervisele ka kasulik just naatriumi tõttu, millel on oluline roll lihasfunktsioonide, närviühendusteja happe-leelise tasakaalu säilitamiseks.

Maailma Tervisehoiuorganisatsioon soovitab aga tarbida soola ainult 5 g päevas, see tähendab mitte rohkem, kui 1 tl päevas. Kuna aga soola leidub pea kõikides töödeldud valmistoitudes ja poolfabrikaatides, siis on väga raske soola tarbimist hoida kontrolli all.

Pikaajaline soola liigtarbimine võib aga enesega kaasa tuua terviseprobleeme.




• Veepeetus

Liigne soola tarbimine võib tekitada veepeetuse organismis. Veepeetus toob enesega kaasa tursed jalgade, pahkluude ja käte piirkonnas. Sool ongi see, mis põhjustab veepeetust, tekitades turseid ja paistetust kehas.

• Vererõhu tõus

Pikemaajalisel soola liigtarbimise korral hakkab veresoontesse kogunema rohkem vedelikku ja kuna ringleva vere kogus suureneb, siis tõuseb vererõhk kõrgemaks.

• Janu

Soolane toit tõstab janu. Tavaliselt on vee joomine tervisele kasulik aga liiga suure koguse vee joomine alandab naatriumi taset veres ja võib vallandada hüponatreemia. Seega üks osa vett jääb rakkude sisse ja tekitades hüperhüdratsiooni, tegemist on seisundiga, kui organismis on normaalsest suurem veesisaldus. Kahjuks võib see kaasa tuua enesega neuroloogilisi häireid, sest kõige nõrgemad rakud on just närvirakud. 
 • Neerukivid

Neerukivide tekke põhjuseks on organismis ladestunud soolad, mis uriiniga ei välju. Joo rohkem vett ja tarbi vähem soola.

Millist kahju võib soola liigtarbimine kaasa tuua pikemas perspektiivis? 

• Kõrge vererõhu

Üks kõige suurematest ohtudest ongi kõrge vererõhk. Ajakirja Global Heart läbi viidud uuringu järgi selgus, et vähese soolaga toidud mõjuvad vererõhku alandavalt. Võttes arvesse seda, et kõrge vererõhk on peamine südame-veresoonkonna, ajuinsuldi ja neurodegeneratiivsete haiguste põhjustaja, siis vähendama soola tarbimist. 

• Maovähi risk

Liiga soolased toidud tõstavad maovähi tekke riski. Erinevad läbiviidud uuringud on tõestanud, et liiga soolast toitu söövatel inimestel on palju suurem risk haigestuda maovähki pikemas perioodis.

• Südame-veresoonkonna haigused

Südamehaigused on maailmas esimesed enneaegsete surmade põhjustajad. Erinevate uuringute käigus on selgunud otsene seos organismi liigse naatriumisisalduse ja südamehaiguste vahel. 




Kuidas ja millega asendada soola? 

Kui sulle meeldib soolane toit või kui sa tunned, et oled tarbinud liiga palju soola, siis veel ei ole hilja ja sa saad selle heaks teha. Sa pead aitama oma organismil reguleerida soola taset nii, et liigne sool väljuks uriini kaudu.

• Joo piisavalt vett, nii et keha leiaks tagasi vajaliku tasakaalu. Tavaliselt tekib joogijanu iseenesest peale soolase toidu söömist, seega kuula oma keha.

• Söö palju toiduaineid, mis sisaldavad kaaliumi, nagu köögi- ja puuviljad ning pähklid. Uuringud on näidanud, et kaaliumit sisaldavate toiduainete tarbimine aitab alandada vererõhku, eriti nende juures, kes tarbivad liiga palju soola.

• Tarbi vähem naatriumit sisaldavaid toiduaineid, sest nad sisaldavad samuti ka palju soola. Eelista värskeid ja mahetooteid, toidu valmistamise juures kasuta erinevaid vürtse ja ürte nagu kurkum, must pipar, ingver või siis köömen. Tegemist on vürtsidega, mis sisaldavad palju antioksüdante ja kaitsevad organismi vabade radikaalide eest.








Kommentaare ei ole