{ads}

HIDE

Viimased

latest

8 märki, mis viitavad sellele, et su süda ei tööta nii korralikult nagu peaks

Maailma Terviseorganisatsiooni järgi on südamehaigused vastutavad 30% enneaegse surma eest, mille tõttu on tegemist kõige peamise surmapõhj...

Maailma Terviseorganisatsiooni järgi on südamehaigused vastutavad 30% enneaegse surma eest, mille tõttu on tegemist kõige peamise surmapõhjusega maailmas. Mõnikord ei anna südamehaigused endast eelnevalt märku ja mõningaid sümptomeid on väga raske kindlaks määrata. Sellepärast on väga tähtis hoolitseda oma üldise tervise ja südame heaolu eest, muuta oma toitumisharjumusi ja olla füüsiliselt aktiivne.



Millised on ohumärgid, mis annavad märku sellest, et su süda ei tööta enam nii nagu peaks?

1. Obstruktiivne uneapnoe

Kui sa kannatad öise hingamisraskuse ehk uneapnoe sündroomi all, siis on sul südameinfartki, insuldi ja südamehaiguste risk 3 korda kõrgem normaalsest. Seda saab selgitada sellega, et uneapnoe võib kahjustada südame paremat külge tänu kopsudes aset leidvale pingele. Kuna kopsud ei saa piisavalt hapnikku, siis väheneb südamesse kanduva vere hulk ja tõuseb südamehaiguste oht.


2. Järsk väsimus

Seda sümptomit on ilmselt kõige raskem kindlaks teha, sest väsimustunnet võib tunda mitme eri põhjuse pärast nagu unepuudus, stress, ülekoormatus jne.

Kui aga väsimushoog tekib korraga ilma, et te sellel oleks loogilist seletust, võib see olla sellepärast, et organism ei saa enam vajalikku hapnikku, mida ta vere kaudu vajab.

3. Paistes jalad ja käed

Tursete tekkimine on koronaarhaiguste indikaatoriks. Jalgade paistetusest annavad märku sokkide äravõtmisel jala peale jäänud jooned. Samuti on üheks ohumärgiks see, kui kingad ei taha enam jalga minna. Põhjuseks võib olla südamelihas, mis ei suuda enam verd pumbata.

4. Köha

Isegi, kui kroonilisel köhahool võib olla mitmeid erinevaid põhjuseid, võib püsiv köha olla ka märgiks südamepuudulikkusest.


5. Hingeldus

Hingamine on tihedalt seotud südame tervisega. Kui süda ei pumpa enam korralikult verd, siis tekib hingeldus.

6. Pearinglus

Südame-veresoonkonnahaiguste korral väheneb verevool ajusse. See toob omakorda kaasa pearinglust ja tasakaaluhäireid, eriti südamepuudulikkuse korral. Kui sellele lisandub valu rinnas, on vaja kindlasti konsulteerida arstiga.



7. Valusööst mööda vasakut käsivart

Südameinfarkt annab endast märku läbi valude, mis võivad liikuda lõualuust kuni vasaku käevarreni, puudutades samuti kõrvu ja kaela. Isegi, kui valu ise ei ole väga tugev, on parem siiski konsulteerida arstiga ja leida põhjus, et seda võimalikult varakult ravida.

8. Peavalud ja migreenid

Migreenide all kannatab umbes 12% maailma elanikkonnast. Südamehaigete seas esineb aga migreenihooge 40% inimestest. Kui sul esineb väga tihti migreenihooge, siis konsulteeri igaks juhuks arstiga.







1 kommentaar

  1. Ja see pole üldse uudis! Aga mis teha? Ealised iseärasused!

    VastaKustuta