{ads}

HIDE

Viimased

latest

7 märki, mis viitavad, et kilpnäärmega on midagi korrast ära

Isegi, kui kilpnäärme tõvele viitavad sümptomid võivad mõnikord olla mittespetsiifilised ja neid võib kergesti segi ajada mõne teise ter...


Isegi, kui kilpnäärme tõvele viitavad sümptomid võivad mõnikord olla mittespetsiifilised ja neid võib kergesti segi ajada mõne teise terviseprobleemi sümptomitega, siis oleks siiski hea sümptomite korral lasta kontrollida oma kilpnääret.

Kilpnääre on liblikakujuline nääre, mis asub kaela eesosas. Kilpnäärme ülesanne on hormoonide tootmine, lisaks sellele on kilpnäärmel kehas mitu erinevat funktsiooni: osaleda ainevahetuse töös, reguleerida kehatemperatuuri ja tagada närvisüsteemi normaalne talitlus.

Kui kilpnäärme talitluses peaks tekkima häire, siis muutub selle tagajärjel ka ainevahetus. Kilpnäärme ületalitluse puhul muutub ainevahetus kiiremaks, alatalitluse puhul aga aeglustub.

Kilpnäärmehaiguste juures mängib olulist rolli pärilikkus, sageli liiguvad kilpnäärmehaigused edasi naisliini pidi. Väsinud kilpnääre korral kannatab kogu organism: inimene tunneb suurt väsimust, nahk muutub kuivaks, tekivad mäluprobleemid ja märkamatult lisanduvad juurde kilod.

Kui kilpnääre hakkab liiga palju hormoone tootma, on tegemist ületalitlusega. Kui aga hormoone toodetakse liiga vähe, siis on tegemist kilpnäärme alatalitlusega. Kõige levinum vorm ongi kilpnäärme alatalitlus, mis puudutab sageli just vanemaid naisi.

Millised märgid viitavad sellele, et kilpnäärme töö on häiritud?

1. Ebamugavustunne/ poomistunne kaelal

Kuna kilpnääre asub kaela eesosas, siis on võimalik tunda järgmisi sümptomeid:

• Valu kaela piirkonnas või ebamugavustunne

• Sagedased kurguvalud või põletik selles piirkonnas

• Muutused hääles

2. Keskendumisraskused

Vanusega suureneb ka mäluprobleemide arv. Kui sul aga vanus ei ole veel nii kaugel ja mäluprobleemid on tekkinud äkki, siis võib see olla tingitud muutusega kilpnäärme talitluses. Inimesed, kes on saanud kilpnäärme alatalitluse ravi, on üllatunud sellest, kuidas kõik mäluprobleemid on nii ruttu kadunud ja olukord on normaliseerunud. Kõige tähtsam on siiski võtta ühendust arstiga ja mitte ise endale diagnoosi panna.



3. Juuste väljalangemine ja naha kuivus

Kõik inimesed kaotavad juukseid, eriti kevadel ja talvel. Kui sa aga kogu aeg märkimisväärses koguses juukseid kaotad ja seda hoolimata aastaajast, siis võib see viidata probleemidele kilpnäärmega.

Nahas aset leidvad muutused, on siis tegemist sügelemisega või naha kuivusega, võivad olla tingitud ka aeglasemast ainevahetusest, mis on vähendanud higi tootmist.

Üks põhjustest võib olla ka probleem kilpnäärme hormoonidega.

4. Kaalumuutused

Kui sul on viimasel ajal juurde tulnud lisakilosid ilma, et sa midagi oma toidulaual muutnud oleksid ega ilma, et sa oma eluviisi muutnud oleks, peaks sind valvsaks tegema. See on üks kõige levinumatest sümptomitest, mis viitavad sellele, et kilpnääre ei tööta nii hästi nagu vaja. Selline asi leiab aset, kui kilpnäärme töö aeglustub ja sellega koos kogu organismi funktsioneerimine. Samuti võib see kaasa tuua muutuseid toidu maitses, sest isegi meeleelundid ei tööta enam nii nagu vaja (mitte ainult maitsemeel aga ka kompimise- ja lõhnameel).

5. Pidev väsimus

Unisus ja pikem unevajadus võivad olla märgiks, et kilpnäärme töö on häiritud. Kui kilpnäärme töö aeglustub, siis aeglustuvad ka keha funktsioonid koos sellega ja tekib väsimus. Lisaks sellele võib sul olla krampe või lihasevalusid. Neid sümptomeid ei tohiks jätta tähelepanuta.



6. Tujumuutused ja surve kõhu piirkonnas

Kilpnäärme hormoonide madal tase organismis võib tekitada ärrituvust, ärevust ja masendust. Sa võid tunda ka suurt kurbust ja depressiooni tänu sellele, et serotoniini tase ajus on liiga madal. Kui kilpnäärme töö on häiritud, siis võib sul tekkida ka raskusi seedimisega ja sa võid tunda ebamugavustunnet kõhu piirkonnas, mida ei võta ära isegi tervislik toit ega spordi tegemine.

7. Südamekloppimine, kõrge vererõhk ja teised sümptomid

Kaela peal tunda olev südamekloppimine võib olla märgiks sellest, et kilpnäärme töö on häiritud.

Südamekloppimisega kaasneb kõrge vererõhk ja kolesteroolitase tõus.

Kilpnäärmeprobleeme ei saa lahendada alati looduslike vahenditega. Ei piisa sellest, kui hakata tervislikumalt toituma ja spordiga tegelema.

Kuula oma keha

Kilpnäärme talitluse häired võivad väljenduda läbi erinevate terviseprobleemide, nagu muutused kehakaalus jne. Nende sümptomite tähelepanuta jätmine võib aga kilpnäärme probleemi veelgi süvendada.

Kilpnäärmega seotud probleeme tuleb kõige sagedamini ette üle 35-aastastel naistel

Üldiselt arvatakse, et kogu maailmas kannatab kilpnäärme haiguste all 300 miljonit inimest. Õige ravi korral on aga võimalik sageli taastada kilpnäärme normaalne talitlus.








1 kommentaar

  1. Olen 71a mees.13a tagasi perearst märkas mu kaelal mügeriku ja saatis mind kontrolli kus avastati pahaluumuline vähk koos metastaasidega mis opereeriti koos kilpnäärmega ära õigeaegselt.10a tagasi saadi ka maksast kätte.Olin10a kompuutris kontrollis käinud nüüd enam pole vaja sest oht on mõõdas.Kord aastas kontrollitakse verd ja ultraheli.Kõik õigeaegselt ja tänud arstidele.

    VastaKustuta