{ads}

HIDE

Viimased

latest

6 märki, mis viitavad sellele, et maks on üle koormatud ja kuidas maksa puhastada

Meie eluviisid on need, mis kõige rohkem määravad positiivselt või negatiivselt seda, milline on meie tervis. Toitumisharjumustel on ...


Meie eluviisid on need, mis kõige rohkem määravad positiivselt või negatiivselt seda, milline on meie tervis. Toitumisharjumustel on siin väga suur roll, sest kõige rohkem kannatabki organism igasuguste erinevate liialduste all, mis lisaks kõigele kahjustavad ka maksa.

Alkohol pole ainuke, mis maksa kahjustab

Üks kõige sagedamini levinud mittealkohoolne maksahaigus on steatoos ehk rasvmaks, mis tekib liiga rasvase või magusa toidu tarbimisest ja vähesest liikumisest. Sellest lähtuvalt tekivad maksakahjustused, mis on oma olemuselt väga sarnased alkohoolse hepatiidiga.

Esimesed sümptomid, mis viitavad maksahaigustele, on väsimus, tursed, seedeelundite haavandid ja kollatõbi või naha kollasus. Samuti annavad maksahaigusest märku:

1. Seletamatu kaalutõus

Kui organism on tasakaalust väljas, siis ei saa elundid enam normaalselt funktsioneerida. Maks filtreerib ja puhastab verd, sorteerib ja viib organismist mürkaineid välja. Kui maks on üle koormatud, siis hakkab rasv organismi ladestuma, soodustades kaalu tõusu.




2. Pidev väsimus

Maks aitab organismil seedida rasvaineid ja paremini omandada vitamiine, on maks see koht, kuhu koguneb energia. Seega piisab sellest, et maksa töö on häiritud ja kogu organism kannatab selle all ning märku annab sellest krooniline väsimus.

3. Allergiate teke

Maks aitab samuti ainevahetust reguleerida koos immuunsussüsteemiga. Kui maks on üle koormatud, ei suuda ta enam toetada immuunsussüsteemi võitluses erinevate allergiaid põhjustavate patogeensete nähtuste vastu.

4. Nahaprobleemid

Kui maks enam mürkaineid ei filtreeri, jäävad nad organismi ja täpsemalt maksa, tekitades omakorda erinevaid nahaprobleeme nagu akne. Kuna maks on otseselt seotud rasunäärmetega, siis liigne rasunäärmete eritus on vastutav akne tekke eest.

5. Liigne higistamine

Ülekoormatud maks peab töötlema suurt hulka toksiine, organism peab seega rohkem pingutama selleks, et vabaneda kõikidest mürkainetest, ning see väljendub läbi liigse higistamise.

6. Hingamisraskused

Kui maksa töö on häiritud, võib see puudutada ka hingamisteid. Kui maks on üle koormatud, kasvab tema mass ja see võib omakorda tekitada hingamisprobleeme.


Kuidas maksa aidata? 

Selleks, et maksa puhastada, peab sisse seadma mõned muutused:

· Söö vähem suhkrut

· Väldi magusaid jooke ja alkoholi

· Liiguta end rohkem

· Toitu tervislikumalt ja tasakaalukamalt

· Hoia oma kehakaalu kontrolli all

· Väldi nii palju, kui võimalik ravimite tarbimist, mis kahjustavad maksa

· Tarbi rohkem antioksüdante ning võta maksa tööd soodustavaid preparaate


Maksa tööd saab parandada ka sidrunimahlaga


Joo igal hommikul tühjale kõhule sidrunimahla, millesse sega 1 sl oliiviõli. Peale mahla joomist oota vähemalt 40 minutit enne hommikueine võtmist. Sidrunis ja oliiviõlis leidub rikkalikult antioksüdante, mis aitavad maksa puhastada toksiinidest ja mürkainetest.

Kommentaare ei ole