{ads}

HIDE

Viimased

latest

Teaduslikud uuringud on näidanud, et ema elab kauem, kui temaga rohkem suhelda

Samal ajal, kui paljud eakad inimesed elavad veel ümbritsetuna oma lähedastest, on ka neid, kes kaebav...


Samal ajal, kui paljud eakad inimesed elavad veel ümbritsetuna oma lähedastest, on ka neid, kes kaebavad liiga suure üksinduse üle. Üksindus on aga tunne, mis võib mõjuda laastavalt inimese vaimsele tervisele ja samuti tõsta enneaegse surma riski ja seda viimaste uuringute järgi.

Olenevalt peresituatsioonist, ümbritsevast kultuurist ja muidugi traditsioonidest, elavad paljud seeniorid kas siis omaette või siis lähedastega koos. Viimasel puhul on lähedased need, kes hoolitsevad vanema inimese eest, pakkudes talle nii füüsilist, kui ka vaimset toetust ning peale kõige ka seltsi.
 
 
 
 
 

Sellistel puhkudel aga, kui vanem inimene elab üksi, peab ta enamiku oma ajast paratamatult veetma üksi. Sellistel kordadel tegeleb eakas inimene oma tavapäraste tegevustega vähemalt nii kaua, kuni tema tervis seda võimaldab. Ent hoolimata sellest, et neil on alles nende iseseisvus, ei tähenda see sugugi, nagu hindaksid nad seda või tunneksid rõõmu üksi elamise üle. Vastupidi, nagu selgub uuringute järgi, tuleb välja, et enamik eakatest inimestest kaebab üksindustunde üle, eriti nendel kordadel, kui nende lähedased ei leia palju aega, et neid vaatama tulla. Üksindusetunne aga võib ajapikku mõjuda hävitavalt nende tervisele ning tõsta enneaegse surma riski.
 
 
 
 
 

Selle üle viidi läbi teaduslik uuring Californias asuva San Francisco ülikooli poolt, mis tõestas, et üksindus on otseses seotud eakate inimeste terviseprobleemidega. Uuringu materjalid avaldati ajakirjas The Archives of Internal Medicine ning uuringutulemused tõestasid, et 59% üksinduse all kannatavate eakate inimeste tervis oli viimastel aastatel halvenenud.

Üksindus ja ühiskonnast isoleeritus on faktorid, mis võivad tekitada tõsiseid terviseprobleeme.

Seega, hoolitsege oma lähedaste eest, ärge jätke neid üksi, külastage neid ja helistage nii palju, kui võimalik, kui te soovite, et nad püsiksid terved ja elaksid kaua. 
 
 
 
 

Kommentaare ei ole