{ads}

HIDE

Viimased

latest

Isiksusetest: Puutest, mis aitab emotsionaalset seisundit kindlaks teha.

Karl Koch'i puutest aitab kindlaks määrata, kuidas sinu emotsioonid funktsioneerivad? Seda testi tuntakse ka Baum'i testi nime...


Karl Koch'i puutest aitab kindlaks määrata, kuidas sinu emotsioonid funktsioneerivad? Seda testi tuntakse ka Baum'i testi nime all, mille töötas välja 1950.ndatel aastatel kuulus psühholoog Charles Koch ja mida veel tänapäeval laialdaselt kasutatakse. Selle huvitava projekti eesmärk on analüüsida iga inimese erinevaid isiksusejooni.

Test on iseenesest lihtne ja sageli kasutatakse seda just laste peal. Test aitab meil ennast paremini tundma õppida.

Testi tegemiseks tuleb sul joonistada puu koos juurte, tüve ja okstega.

Puu testi võivad teha kõik - kaasa arvatud lapsed, kes oskavad juba joonistada.

Joonistamiseks läheb vaja paberilehte, värvipliiatseid ja kustutuskummi.

Kui lapsed teevad testi, siis tuleks neil paluda joonistada kaks pilti. Esimene vabas vormis " joonista puu, mis sulle meeldib, vastavalt sinu maitsele". Seejärel, kui esimene pilt on valmis, paluda joonistada teine, mis erineks esimesest. Just nende kahe pildi võrdlus annaks täpse vastuse.

Seda testi kasutati ja kasutatakse ka tänapäeval tihti just patsiendi emotsionaalse seisundi diagnoosi panemise juures, meie testi tulemusi peaks siiski võtma meelelahutuslikult ja selle testi tulemusi ei tohiks kindlasti võtta väga tõsiselt. 

Testi tulemused:

Juured

Kui puul ei ole juuri või kui maapind ei ole välja joonistatud, siis võib see viidata emotsionaalsele ja isiklikule tasakaalutusele.

Kui puul on juured aga ebaproportsionaalsed ja sarnanevad kiirtele, siis võib see samuti viidata emotsionaalsetele probleemidele nagu viha ja raev.

Puu tüvi

Kui puul on peenike tüvi, siis on tegemist tundliku ja hea inimesega; teisest küljest võib see viidata ka mõningatele pingetele, mis aeg-ajalt peale tulevad.

Lai ja jäme tüvi aga viitavad impulsiivsusele, suurele emotsionaalsusele ja halvale enesekontrollile.

Normaalse kujuga puu viitab tasakaalukale inimesele.

Sirgete joontega puutüvi viitab tõsise loomusega inimesele.

Laineliste joontega puutüvi viitab inimesele, kellel ei ole suhtlemisprobleeme, kes on hea iseloomuga ja sulandub ruttu uute tuttavate hulka.

Aukudega, mügerikega ja muhkudega puutüvi viitab hirmudele, traumadele, peidetud emotsioonidele.



Puulatv ja oksad

Oksad viitavad välismaailmaga läbikäimisele ja vaimsele küljele. Kui puu juured ja tüvi on seotud rohkem sisemise ja emotsionaalse maailmaga, siis oksad sümboliseerivad juba vaimset taset.

Väikesed oksad: umbes 9-aastased lapsed joonistavad alati väikesi oksi ja see on täiesti normaalne. See võib viidata teatud ebaküpsusele, lapselikule maailmanägemusele või suhetele inimestega.

Suured oksad: võib öelda, et inimene, kes joonistas, on suure kujutlusvõimega, entusiastlik, võib isegi olla puudutatud teatud määral natuke kõrgemast enesehinnangust.

Ilma oksteta puu viitab inimesele, kellel on arengupeetus ja võimalikud kognitiivsed probleemid.

Spiraalsed oksad: tegemist võib olla inimesega, kes on hea suhtleja, kellel on hea maitse ja kes on oma loomult delikaatne.

Oksad, mis sarnanevad kiirtele või keppidele: kangekaelne inimene, impulsiivne, kes kannab südames teatud vimma või salaviha, pidevalt kaitsepositsioonis.

Lehtedega oksad: energiline ja elujõuline inimene.

Vilju kandev puu: inimene, kellel on eesmärgid täita ja isiklikud soovid rahuldada.



Testi tulemuste nimekiri ei ole täielik, sest seda võiks täiendada teiste detailidega nagu majad, loomad ja mäed. Teiste sõnadega - juurde joonistatud detailidel, mida psühholoogi ei ole palunud joonistada, on samuti oma sõnum edastada. Samuti ka värvidel, mida on kasutatud, on kahtlemata midagi edasi öelda.

Samuti mängivad rolli ka katkised oksad, augud puutüves või lõikekohad, juurte puudus või tumedate värvide kasutamine, mis peaksid tõmbama rohkem tähelepanu. Kõik need olulised detailid võivad viidata võimalikele traumadele. Ent see test siin ei ole mõeldud diagnoosi panemisele, selle jaoks on olemas vastava ala spetsialistid, kelle poole mure korral pöörduda. Võtame seda testi pigem meelelahutuslikul eesmärgil.

Kommentaare ei ole