{ads}

HIDE

Viimased

latest

Igapäevane sporditegemine noorendab rakke 9 aasta võrra!

Spordi tegemine on hea, kui sul on aga harjumuseks palju sporti teha, siis on see veel parem. Selleks, et rakkude vananemist aeglustada...


Spordi tegemine on hea, kui sul on aga harjumuseks palju sporti teha, siis on see veel parem. Selleks, et rakkude vananemist aeglustada, peaksid naised jooksma 30-minutit päevas ja mehed 40-minutit (5 päeval nädalas). Vähemalt kinnitavad seda värsked uuringud. Intensiivne treening pidurdab telomeeride (kromosoomide otsadega, millel on oluline roll vananemise juures) lühenemist.

Füüsilisel aktiivsusel on mitmeid kasulikke tegureid ennetades südamehaigusi, rinnavähki, 2 tüübi diabeeti, kõrget vererõhku jne. Üks seletus sellele nähtusele ongi telomeeride pikkus, selgitab, Brigham Young University professor ja teadlane Larry A. Tucker. Tema uurimistöö eesmärk, mis avaldati Preventive Medecine ajakirjas, oli välja selgitada, millisel määral füüsiline aktiivsus puudutab mõningate rakkude (leukotsüütide) telomeeri pikkust.


Mõõduka spordi tegemisest ei piisa

Larry A. Tucker viis läbi uurimistöö 5823 täiskasvanu peal, liigitades nad 4 kategooriasse: tugevama spordi tegijad, mõõduka spordi tegijad; need, kes teevad vähe sporti ja inimesed, kes üldse sporti ei tee ja on pigem istuva eluviisiga. Tulemused olid üsna märkimisväärsed: intensiivse spordiga tegelevatel inimestel oli telomeeride pikkus palju pikem teistest. Võrdluseks: mõõdukalt spordiga tegelevatel inimestel oli keskmiselt 111 aluspaari vähem; nendel, kes treenisid end vähe 137 aluspaari vähem ja istuva eluviisiga inimestel 140. Larry A. Tucker ütleb, et igal aastal kaotavad telomeerid  keskmiselt 15,6 aluspaari. Ja selle järgi võib väita, et intensiivse spordiga tegelevatel inimestel on bioloogiline vanus 9 aastat noorem istuva eluviisiga inimestest. Mõõdukalt spordiga tegelevate inimeste bioloogiline iga on 2 aastat noorem jälle nendest, kes vähe liiguvad.

Kommentaare ei ole