{ads}

HIDE

Viimased

latest

20 asja, millest sa ei tohiks rääkida erinevates maades, kui sa tahad jääda viisakaks

Paljude turistide jaoks on kohalike inimestega suhtlemine üks reisi osa, ilma milleta ei ole võimalik tõeliselt tunda seda, kuidas ini...


Paljude turistide jaoks on kohalike inimestega suhtlemine üks reisi osa, ilma milleta ei ole võimalik tõeliselt tunda seda, kuidas inimesed seal elavad. Just suheldes inimestega enda ümber on võimalik luua uusi sõpru, sulanduda sisse kohalikku kultuuri, õppida uusi traditsioone ja saada hulga kasulikku infot, mida ükski reisigiid ei kirjelda.

Mõnikord aga katkeb selline vestlus üsna ruttu hoolimata siirast soovist ja heast tahtest: me olime küll viisakad, ei võtnud teemaks religiooni ega poliitikat, ei halvustanud kohalikke traditsioone aga kusagil tegime ikkagi vea.

Millised on teemad, millest on parem vaikida erinaid maid külastades?



Itaalia

· Ära küsi, kus asub lähim Starbucksi kohvik. Ainus kohv Itaalias on ja jääb espressoks, seda juuakse püsti ja üldiselt ühes Itaalia väikestest kohvikutest.

· Ära räägi oma erinevatest katsetustest kohalike toiduainetega. Tead ju küll, makaronid ketšupi või majoneesiga, pitsa ananassiga, lasanje kohupiimaga jne. Ei, sa ei ole kohustatud ja ei pea seda tegema!

· Ära vii juttu liikluseeskirjadele. Sa ei pea absoluutselt näitama üles üllatust või kohkumust, kui sa näed, et kiirusepiirangustest kinni ei peeta või et autot pargitakse sinna, kuhu juhtub.

· Põsemusist keeldumine uute kohtumiste puhul. Võta teadmiseks, et itaallased teevad alati kaks korda põsemusi kohtudes. See on sama vajalik ja viisakas, kui teistes riikides käepigistus.

Kreeka

· Kreeklased peavad oma kööki piisavalt tasakaalukaks ja leiavad, et see on täiesti sobiv kõikidele maitsetele. Ära hakka küsima gluteenivaba või toortoitu. Kusjuures väikestes söögikohtades võib täiesti juhtuda, et nad ei teagi, mis asi on gluteen.

· Ära hakka rääkima majanduskriisist, näiteks ära uuri oma vestluskaaslaselt milline mõju on majanduskriisil tema perele. Talle ei tekita suurt rõõmu meenutamine, kuidas ta oma väikese poekese või firma kaotas.

· Ära naera kreeklaste pikkade nimede üle. Näiteks Sokrates Papastatopoulos.



Brasiilia

· Ära kiida neile Argentiinat ja ära ütle, et sa oled Lionel Messi fänn. Brasiilia ja Argentiina on pikaajalised rivaalid, kes mõlemad leiavad, et on Lõuna-Ameerika parimad. Ja mitte ainult jalgpallis.

· Ära kiida nende ilusat ja suurt tagumikku. Sest tänapäeval leiavad paljud Brasiilia naised, et see on seksistlik, sest see on muutunud lausa nende riigi visiitkaardiks.

· Ära räägi Brasiilia seebikatest. Paljud heidavad ette, et just need seriaalid on loonud vale kujutluspildi nende maast ja see teeb neile häbi, et nende riiki esindavad madala kvaliteediga seebikad.

Jaapan

· Ära hakka uurima, kui kaua ta juba oma naisest lahus on. Jaapanlased, eriti vanem põlvkond, peab lahutust häbiasjaks.

· Ära räägi lapsendamisest. Sest Jaapani kultuuris on see väga intiimne asi, millest räägitakse ainult peresiseselt.

· Ära uhkusta oma palgaga ja ära uuri, palju nemad teenivad. See on teema, mida nagunii kogu maailmas peetakse taktitundetuks, Jaapanis aga on see täiesti tabu.

· Ära vii teemat yakuza'dele. Meie jaoks on see küll eksootiline, jaapanlaste jaoks aga on tegemist pättidega, kes tekitavad ühiskonnas palju probleeme.

· Aevastamine ja köhimine ilma meditsiinilise maskita. Nina nuuskamine teiste ees. Jaapanlastel on suur hirm viirushaiguste ees.

· Jootraha andmine. Jaapanis seda lihtsalt ei tehta, see võib töötajaid solvata.

India

· Ära küsi, millisest kastisüsteemist (Indias levinud ühiskonnakorraldus) on su vestluskaaslane pärit. Sest see teema on veelgi intiimsem, kui palgast rääkimine ja see võib panna teise inimese väga delikaatsele positsioonile.

· Ära kritiseeri sobitatud abielusid.

· Ära naljata kamasutra ja pühade lehmade teemadel. India elanike jaoks ei ole Kamasutra seksuaalasendite õpik vaid püha raamat. Sama kehtib lehmade kohta.

· Ära pilka India filme. Ja kui keegi küsib, milline on sinu lemmikfilm, ära kindlasti vasta "Slumdog Millionaire".

· Ära uuri, miks kõik nii must on. Sest prahi viskamine ükskõik kuhu on osa nende mentaliteedist. Ja sa võid end maha rahustada, seda küsimust on neile nagunii tuhat korda esitatud.

· Ära pildista nende mustust, eriti lapsi kõhnade lehmade taustal, kes sööb prügikastist.

Türgi

· Ära karista oma lapsi ega ära kaeba, et su lapsed halvasti käituvad. Türgi elanikud armatavad oma lapsi palju ja nende lapsed võivad sõna otseses mõttes teha seda, mida nad tahavad.

· Ära ütle, et su vestluskaaslane ei ole üldse türklase moodi. Näiteks kui ta on siniste silmadega blond. Pane ennast tema asemele, üks välismaalane, kes isegi ei tea, kui palju erinevaid inimesi elab Türgis julgeb öelda, et tema ei ole üldse türklase moodi. See pole päris hea idee.

Vietnam

· Ära kiida lapsi ja ära puuduta nende pead. Vietnami elanikud kardavad needusi ja halba silma, Aasias ja kagus aga peetakse pead kohaks, kus elavad hinged inimese kehas.

·  Ära kahtle nende üleloomulikes võimetes. Isegi haritud inimesed on veendunud, et parem on mitte kahelda või meenutada seda, mis sajandil me elame.

· Ära räägi sõjast Ameerika Ühendriikidega, eriti juhul, kui sa seda teemat päris hästi ei valda. Mine käi parem Hô Chi Minh-Ville sõjamuuseumis. Kui sul on küsimusi, siis küsi oma ekskursioonijuhi käest.

Kanada

· Ära ütle, et Kanada on praktiliselt sama, kui Ühendriigid. Kanadalastele on nende rahvuslik identiteet väga südamelähedane.

· Ära kutsu indiaanlasi ja eskimoid selliste nimedega, sest see on solvav nende jaoks. Kanadas on põlisrahvad ja inuidid.

Hispaania

· Ära imetle Hispaania matšosi. Sest sõna matšot seostatakse naiste diskrimineerimisega ja koduse vägivallaga, millest alles hiljuti jagu saadi.

· Ära väljenda imestust sellepärast, et Corridat pole veel ära keelatud.

· Ära räägi Francost ega kodusõjast. Peale diktaatori surma hakkas kehtima "õigus unustada" Hispaanias. Poliitilised vastasjõud on leppinud sellega, et jätavad minevikku kõik selle, mis toimus Fanco valitsemise ajal.

· Ära küsi täiskasvanud inimeselt, miks ta ikka veel oma vanemate juures elab. Kõigepealt ei käi see üldse  Hispaania traditsioonidele vastu. Teiseks peale majanduskriisi ei olnud paljudel noortel võimalik ise üürida või osta endale elamist ja nad läksid tagasi vanematekoju.

Suur-Britannia


· Ära räägi kuninglikust perekonnast. Inglased lihtsalt ei räägi sellest meelsasti. Erinevatel põhjustel.

· Ära hakka vastama küsimusele "Kuidas sul läheb?" detailselt ja üksipulgi. Sa ei pea üldse vastama. Tegelikult on see rohkem tere asemel. Mitte kedagi tegelikult ei huvita, kuidas sul läheb.

· Ära räägi nende aktsendist. Sest fakt on see, et inglise aktsenti pole olemas. Kui sa tahad aktsendist rääkida, siis täpsusta millisest: põhja, lõuna, shoti, cockney jne.

· Ära kutsu Suur-Britannia elanikke inglasteks. Nende seas on ka shotslasi, kõmrid (waleslased), iirlased ja neile sugugi ei meeldi, et sa neid inglastega segi ajad.

· Ära näita oma haritust ja ära kasuta liiga erudeeritud sõnu. Inimest, kes armastab rääkida teadusest ja kes uhkustab oma diplomitega, peetakse tõenäoliselt tüütuks.



Hiina

· Ära küsi oma vestluskaaslaselt, kuidas tal läheb. Kui sa küsid seda kelleltki, keda sa tunned, siis ilmselt üllatub ta sinu küsimuse üle ja tahab teada, kas ta näeb haige välja.

· Ära hakka rääkima Mao reformide halbadest tagajärgedest. Paljud hiinlased peavad teda siiski rahvuskangelaseks.

· Ära katsu oma uusi sõpru lisada Facebooki sõbralisti. Nagu sa tead, ei ole hiinlastel vaba ligipääsu Facebookile, sest see on blokeeritud projekti "Kuldne Kilp" poolt. Hiina sisene võrk ei ole aga väga praktiline. Paljud elanikud ei ole sellega rahul nii ja süüdistavad valitsust oma rahva isoleerituses nii, et see teema on nende seas väga delikaatne.

· Ära kummardu teretamisel ja ära pane käsi kokku. Hiinas nii ei tehta, see on budistlik komme ja kasutusel paljudes Aasia ja kagu riikides nagu Taimaa. Aga ära neid riike omavahel segi aja, sest muidu hakkavad hiinlased arvama, et sinu jaoks on kõik Aasia elanikud üks ja sama.

Saksamaa

· Ära küsi neilt, mida nende vanaisa tegi 1941. aastal. Neil on nii kõrini sellest, et iga sõja või fašismiteemaline vestlus tekitab ärritust.

· Ära pea kogu Saksamaad Baieriks. Paljud turistid arvavad, et kõik sakslased söövad vorste, joovad õlut ja kannavad nahast põlvpükse.  Need on traditsioonilised Baieri stereotüübid aga tegemist on ainult ühe Saksamaa liidumaaga. Teistel liidumaadel on ka omad traditsioonid.

· Ära katkesta inimesi, kui nad räägivad. Sakslane peab suutma oma mõtteid väljendada, vastasel korral katkestab ta sinuga vestluse.




Tai


· Ära räägi kuninga ja tema lähedaste eraelust. Ära esita küsimusi kuninga eraelu kohta (eriti tema luhtunud abielude ja ametliku armukese kohta), see oleks suur viga. Neil on õigus isegi sind kinni panna sellepärast.

· Ära imesta, et nad putukaid söövad. Asja iroonia seisneb veel selles, et putukaid müüakse Üldiselt turistidele kalli hinna eest. Ega Tai elanikud ise ei söögi nii tihti küpsetatud prussakaid ja paljud isegi leiavad, et see on vastik.

Madalmaad

· Ära ütle, et nad on hollandlased või ära kutsu Madalmaad Hollandiks. Nad ise võivad seda teha aga võõrastele on see keelatud.

· Ära esita küsimusi Black Pete kohta. Tegemist on folkloorilise tegelasega, kes on tumeda nahaga jõuluvana abiline. 21. sajandil muutus aga see teema kahemõtteliseks: paljud leidsid, et tegemist on rassismi väljendusega, teised aga arvasid, et see on kõigest traditsioon. Black Pete kaitseks tehakse tihti manifestatsioone ja miitinguid, seega on parem sellest mitte rääkida.

· Ära võrdle Madalmaid Belgia ja Madalmaa elanikke Belgia elanikega. Hoolimata sellest, et nad räägivad peaaegu sama keelt ja olid kunagi sama riigi all, on nad praegu erinevad riigid ja erinevad rahvused.

· Ära ütle, et nende kuningas sarnaneb Donald Trump'ile noorena ja et nende kuninganna pole isegi sündinud Madalmaades.

Soome 

· Ära ütle, et jõuluvana elab põhjanabal. Soomlased võtavad seda teemat väga tõsiselt ja on kindlad, et jõuluvana elab Soomes, tegemist on lausa rahvusliku uhkusega.

· Ära räägi liiga valjult ja entusiastlikult. Soomlased oma põhjamaa elanike temperamendiga peavad igasugust lärmakust kombetuseks.

· Ära võta teise klaasist ega pudelist alkoholi. Soomlased on lahked: hea meelega jagavad nad oma kodu või einet aga alkoholi kohta see ei käi.

· Ära ütle, et muumide raamatud ja multifilmid on rumalad.

Iisrael

· Ära ütle, et hummus ja falafel ei ole Iisraeli toidud.

· Ära väida, et sõjavägi on ainult aja raiskamine ja sina sinna ei lähe. Iisraeli noorte jaoks sõjaväes teenimine auküsimus.

· Ära tõstata äriteemalisi kõnelusi sabbati ajal. Ära kaeba selle üle, et transpordivahendid ei sõida sellel ajal.

· Ära uhkusta sellega, et sul pole lapsi. Iisraelis on nii, et parem on oma arvamus endale jätta, sest sind nagunii ei mõisteta. Traditsioonilised juudi peres on nii, et mida rohkem on lapsi, seda parem see on.




Allikas: sympa-sympa






Kommentaare ei ole