{ads}

HIDE

Viimased

latest

10 nippi, kuidas kärbestest lahti saada

Kas sa tead, et maailmas on umbes 1,2 miljonit kärbseliiki?  Pole siis midagi imestada, et neid kõik kohad suvel täis on. Ent kõiki...


Kas sa tead, et maailmas on umbes 1,2 miljonit kärbseliiki? 

Pole siis midagi imestada, et neid kõik kohad suvel täis on.

Ent kõikide nende bakteritega, mida kärbsed endaga kaasas kannavad, võivad nad inimesele päris ohtlikud olla. Kärbsed levitavad palju rohkem haigusi, kui me teame - kärbeste jalgade ja tiibade küljes on üle miljoni erineva bakteri ja sellel on ka oma põhjus - kärbsed armastavad selliseid paiku, mis kubisevad bakteritest nagu prügikastid, väljaheited, halvaks läinud toiduained jne. Eluruumidesse ja inimesele toovadki kärbsed baktereid kaasa oma jalgadega, poetades neid laua peal olevatele toiduainetele ja levitades niimoodi selliseid haigusi nagu düsenteeria, tüüfus, kõhulahtisus ja isegi koolera.

Õnneks ei ole alati vaja keemilisi tõrjevahendeid kasutada, sageli tulevad appi looduslikud vahendid, mis on sama tõhusad. Parim viis on hoolitseda selle eest, et kodu oleks puhas ja kõik toiduained peale söömist laua pealt koristatud.

Peale selle leidub ka vahendeid, mis aitavad kärbestest kodus lahti saada.

1. Valmista ise kärbselint

Sageli on poes müügilolevad kärbselindid ohtlikud ka oma keemiliste ainete tõttu, mida nad sisaldavad, ka inimestele, selle pärast on hea valmistada kärbselint ise.

Selle jaoks tuleb võtta:

- 120 ml maisisiirupit

- 50 g suhkrut

- jõupaberit

- kääre

- nööri

Lõika välja 5 cm paberiribad, mille mõlemasse otsa tee üks auk, millest nöör läbi läheb ja mille abil kärbselint üles riputatakse. Sega kausis siirup ja suhkur, määri saadud segu pabeririba mõlemale küljele ning riputa saadud kärbselindid sinna, kus kõige rohkem kärbestega probleeme on. Pane lindi alla mingi nõu juhul, kui kärbselindilt peaks natuke siirupisegu tilkuma maha. Magus siirup tõmbab kärbseid ligi lindile ilma, et sealt aga pärast ära lennata saaksid.



2. Veekotikesed

Võta väike läbipaistev sügavkülma kotike ja täida see veega, aseta see akna või ukse ette selleks, et takistada kärbestel sisse lennata. See võib tunduda natuke kummaline esialgu aga sellele nähtusele on mitu seletust.  Esimene seletus on see, et kärbsed ei näe veekotti kui vett täis kotti - tänu nende silmade ehitusele võib kärbeste jaoks veekott sarnaneda ämblikuvõrgule, mida nad iga hinna eest vältima peavad. Teine seletus on see, et veekoti peegeldus loob kärbestele optilise illusiooni, mis neid eemale tõrjub. Välismaa turgudel on sageli näha lettide kohal selliseid veekotikesi, mis kärbseid eemal hoiab.

3. Õunaäädikas

See nipp toimib hästi veinikärbeste puhul, keda tõmbab ligi kõik, mis käärib ja mädaneb. Ja kuna õunaäädikas on saadud käärimisprotsessil, siis veinikärbeste jaoks on tegemist delikatessiga. Hea oleks õunaäädikat natuke kuumutada enne, et selle lõhn leviks nii palju, kui võimalik. Võta 100 ml õunaäädikat, kuumuta natuke ning kalla seejärel purki. Tee purgikaanele nii suured augud, et veinikärbsed sisse mahuksid, kui sul kaant ei ole võid kasutada lehtrit, mille jätad purgi peale. Pane purk sinna, kuhu veinikärbsed kõige rohkem kogunevad. Kärbsed lendavad purki ent ei oska sealt enam väljuda.

4. Lavendliõliga kärbsetõrje

Lavendliõli kasutatakse juba ammust ajast riiete kaitsmiseks koide eest. Kärbeste eemale tõrjumiseks võta üks metallkart ning üks vana riidetükk. Niisuta riidetükk lavendliõli sees ja pane seejärel metallkarpi. Sulge karp 24 tunniks. Peale seda eemalda kaan ja aseta karp kohta, kus on kõige rohkem kärbseid. Aeg-ajalt lisa lavendliõli juurde. Sa võid kärbeste tõrjumiseks proovida ka teisi eeterlikke õlisid - eukalüpt, piparmünt jne.



5. Nelgiterad

Nelgiterade lõhn on meeldiv inimestele aga mitte kärbestele, kes seda lõhna üldse ei talu. Võta üks sidrun, lõika see pooleks ja piki täis nelgiteri. Pane sidrunipooled taldrikule ja aseta taldrikud kohtadesse, kus on kõige rohkem kärbseid.

6. Sidrunheina sprei

See vahend tõrjub eemale kärbsed ja samal ajal lõhnastab meeldivalt su kodu.

Sul on vaja pulverisaatorit, sidrunheina eeterlikku õli ja paar sl sooja vett.

Pane pulverisaatorisse 10-12 tilka sidrunheina eeterlikku õli, lisa 4 sl sooja vett. Sega korralikult ja pritsi saadud seguga aknaäärsed ja ukseesised, kust kärbsed sisse saavad. Sa võid kärbseid ka pritsida, see ajab nad minema.

7. Kasuta veinipudelit kärbsepüüdjana

Kui sul on pudelipõhjas veini, mida sa nagunii ära ei joo, siis kasuta seda kärbeste tõrjumiseks.

Vala vein klaasi ja pane klaas sinna, kus kõige rohkem kärbseid on. Vein tõmbab kärbseid ligi klaasi, kust nad enam välja ei saa. Sa võid jätta ka lihtsalt veinipudeli ilma korgita ja see meelitab neid lõksu pudelisse.



8. Basiilik

Pane basiilikupotte akende ette, see hoiab kärbseid eemal. Sa võid kasutada ka kuivatatud basiilikulehti, mida võid panna kotikeste sisse ja riputade neid erinevatesse kohtadesse, et nad lõhna levitaksid.

9. Piima-suhkru -pipralõks. 

See nipp aitab veinikärbeste puhul. Kuumuta potis piima, lisa suhkur ja pipar. Hoia tulel veerand tundi. Seejärel vala segu väikestesse kaussidesse ja pane kausid sinna, kus on kõige rohkem veinikärbseid.

10. Mesi

Mee magus lõhn tõmbab kärbseid ligi!

Võta üks plastmassist joogipudel ja lõike see pooleks nii, et alumine osa oleks suurem, kui ülemine. Täida alumine osa pooleldi veega, lisa paar tilka nõudepesuvahendit. Pane ülemine osa alumise sisse tagurpidi, nii et pudelikael jääb põhja poole. Määri pudelikaelale mett ja aseta pudel kohta, kus on kõige rohkem kärbseid.









Kommentaare ei ole