{ads}

HIDE

Viimased

latest

Väsimus, masendus, immuunsus : kuidas saada elutähtsat D-vitamiini ilma kodust väljumata?

D-vitamiin on immuunsüsteemi ehk siis inimese enda kaitsemehhanismide aktiveerimiseks hädavajalik. Kõige suurem D-vitamiini allikas on p...

D-vitamiin on immuunsüsteemi ehk siis inimese enda kaitsemehhanismide aktiveerimiseks hädavajalik. Kõige suurem D-vitamiini allikas on päike, sellepärast polegi ime, et talveperioodil kannatab D-vitamiini puuduse all kuni 70 protsenti inimestest.

D-vitamiin on keha normaalseks funktsioneerimiseks hädavajalik: meie immuunsüsteem sõltub suures osas kehas oleva D-vitamiini kogusest, samuti tagab ta parema tuju ning tugevdab luid ja on kasulik lihastele. Tema peamine puudus seisneb aga selles, et keha loomulikul viisil D-vitamiini ei tooda, selleks on vaja otsest päikesevalgust nahale. Juba sellel põhjusel praegusel ajal, kus me peame rohkem kodus viibima, on meil suurem oht kannatada D-vitamiini puuduse all. Esimesed sümptomid, mis sellest märku anda võivad, on masendus ja suurem väsimus. Sest D-vitamiin, millel on suur roll immuunsüsteemi parema funktsioneerimise juures: nimelt aitab ta paremini omastada kaltsiumit ja fosforit seedekulglas. D-vitamiini puudust seostatakse põletikega, südameveresoonkonna ja autoimmuunsete haigustega. Sellepärast on väga oluline, et eriti praegusel ajal igaüks vaataks oma toidulaua üle selleks, et ei tekiks D-vitamiini puudust ja tugevdada seeläbi oma tervist.



D-vitamiini leidub erinevates toiduainetes, millest muidugi esimene on kuulus kalaõli. Lisaks sellele heeringas, makrell, sardiinid, lõhe, forell, tuunikalakonserv, must šokolaad, piim, munad (eriti toores munakollane), seened ja mereannid.


Niipea, kui päike ennast ilmutab, katsu siiski viibida päikese käes. Suvel piisab 10-20 minutit selleks, et saada päevaks vajalik D-vitamiini kogus, talvel aga on vaja lausa kaks tundi selle jaoks, et keha sünteesiks endale vajalikku vitamiinikogust. Mida päikesepaistelisem päev, seda rohkem on D-vitamiini. Kõige eelistatum selleks on keskpäev.

Kuna iga inimese D-vitamiini vajadus on individuaalne, siis kõige parem on lasta teha vereanalüüs, mille põhjal arst kirjutab välja õige D-vitamiini koguse, mida toidulisanditena müüakse. Kindlasti ei maksa võtta liiga suurtes kogustes D-vitamiini, sest nagu iga asjaga, võib ka see tekitada kasu asemel tervisele hoopis kahju tekitades maksa- ja neerukahjustusi.

Kommentaare ei ole