{ads}

HIDE

Viimased

latest

Negatiivne kalduvus: kui su aju pöörab rohkem tähelepanu halvale

Meie aju pöörab rohkem tähelepanu ja emotsioone halbadele asjadele, mis elus aset leiavad, selle asemel, et näha head. Koolis, kodus ja...

Meie aju pöörab rohkem tähelepanu ja emotsioone halbadele asjadele, mis elus aset leiavad, selle asemel, et näha head.

Koolis, kodus ja töö juures võib kuulda nii kriitikat, kui ka tunnustust ja kiitust. Milline on selle mõju aga meie ajule? Kas aju vastab mõlemale sõnumile samamoodi ja võrdväärselt? Ühe uuringu järgi selgub, et meil on vaja kuulda vähemalt viite komplimenti ja kiitust, et kompenseerida kriitikat enda aadressil. Tegemist on kognitiivse nihke ehk moonutusega, mis tekitab ebaõigeid järeldusi.

Mis on negatiivne kalduvus? Tegemist on sellega, et aju hakkab pöörama rohkem tähelepanu, emotsioone ja muidugi ka paremini meeles pidama kõike negatiivset elus. Selle tõttu inimese aju märgivad palju rohkem teise inimese puudused, kui tema head omadused; tema läbikukkumised ja mitte edusammud; halvad uudised heade asemel...



Selgub ka, et inimesed on tehtud emotsioonidest ja tunnetest. Sellepärast ei saa inimesed töödelda sissetulevat infot neutraalseks jäädes. Kognitiivne moonutus muudab kõike infot, mida me kuuleme ja näeme, vastavalt oma mõjutatusele.

See võib omakorda võtta ära motivatsiooni ja teotahet. Sellepärast ongi tasakaalu taastamiseks vaja vähemalt viite kiitust ühe kriitika kompenseerimiseks. Nagu kaaluks üks kriitika 10 kilo!

Selleks aga, et leida tasakaal positiivse ja negatiivse vahel, tuleb lihtsalt ümber muuta harjumus näha kõikjal halba! See tähendab pöörata rohkem tähelepanu positiivsele ja headele asjadele elus!

Selle harjutamiseks võib alustada tänulikkusega, teiste inimeste kiitmistega ja nende töö väärtustamisega. Lisaks sellele toob hea nägemine su ellu ka rohkem rõõmu, õnne ja positiivsust.

Kommentaare ei ole