{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millistel toiduainetel on kasvajatevastane toime?

Kasvajatevorme, mida geneetiliselt edasi antakse, on umbes 10-15%. Enamikul puhkudel on siiski tegemist eluviisi ja keskkonna tõttu vallan...

Kasvajatevorme, mida geneetiliselt edasi antakse, on umbes 10-15%. Enamikul puhkudel on siiski tegemist eluviisi ja keskkonna tõttu vallandunud haigusest. Toitumisel on siin kohal suur roll ja õige toitumine võib ennetada haiguste teket, samuti nagu vale toitumine võib haigust vallandada.

1. Brokoli ehk spargelkapsas

Brokoli on hiljuti valitud maailma tervislikumaks köögiviljaks, sest tal on tervendav toime. Ta on tugeva vähivastase toimega. Brokolit soovitatakse haiguste ennetamiseks, sest ta sisaldab palju antioksüdante, mis pidurdavad ja reguleerivad vabade radikaalide teket ning ta neutraliseerib kantserogeensed ained enne, kui nad suudavad rakke kahjustada. Kõige olulisem antioksüdantidest, mida brokoli sisaldab ja mis aitab vähki ennetada, on sulforafaan. Erinevad uuringud on näidanud, et regulaarne spargelkapsa tarbimine aitab alandada munasarja-, kopsu-, neeru-, põie- ja eesnäärmevähki. Ei maksa unustada ka seda, et antioksüdantsed ühendid, mida brokoli sisaldab, nagu luteiin ja zeaksantiin säilitavad paremini kõik oma kasulikud omadused, kui neid kuumutada lühikese aja jooksul ja mitte liiga kaua.

Lisaks sellele aitab brokoli kaalu langetamisele kaasa, seega ka ülekaalulisusele, mis on ka üheks vähiriski tekkeks. See köögivili ei sisalda palju energiat, kõigest 34 kalorit 100 grammi kohta.



2. Kummel

Kummelist on saamas uus supertaim ja tänu apigeniinile, mida kummelis leidub, ning mis viimaste uuringute järgi pidurdab ja takistab kantserogeensete rakkude kasvu. Hiirte peal läbi viidud uuringud on näidanud, et apigeniin võib alandada vähirakkude eluiga ning piirata haiguse levikut organismis. Seega joo üks tass kummeliteed igal õhtul, see aitab sul lisaks paremini magada ja ravida ka seedeprobleeme.

3. Õun

Nagu öeldakse: üks õun päevas hoiab haigused eemal. Lisaks sellele, et õunal on südamehaigusi ennetav toime, ennetab õun ka kasvajate teket. Ja seda tänu pektiinile, mida õuntes leidub. Samuti leidub õuntes kvertsetiini, mis oma antioksüdantse toimeomaduse poolest aitab võidelda edukalt vähirakkude vastu. Kvertsetiini leidub samuti maasikatest, põldmarjades ja vaarikates.

4. Kohv

Kohvi joomine on ennetava toimega mõningate kasvajate suhtes nagu maksa-, jämesoole- (vähendab 25% haigestumisriski) ja emakakaelavähi juures.



5. Roheline tee

Rohelisel teel on üsna sama toime, kui kohvil. Ta aitab ennetada eesnäärmevähki.

6. Küüslauk

Küüslauk sisaldab allitsiini, millel on kasvajaid ennetav toime. Jaapani uuringute järgi igapäevane küüslaugu tarbimine alandab kopsuvähi riski 44% võrra. Suitsetajate puhul alanes see risk 33%.

Soovitav on süüa iga päev küüslauku, hakkides peeneks või siis pressides ja oodates 5-10 minutit enne tarbimist, sest peale seda perioodi on kõige suurem kogus kasulikku allitsiini moodustunud küüslaugus.

7. Tomat

Selgub, et värskete tomatite söömine on ka vähki ennetava toimega. Eriti tõhusad on tomatid eesnäärmevähi ennetamise juures. Tomatite söömine vähendab ka alandada riski haigestuda rinnavähki.

8. Kakao

Mustas šokolaadis leiduv kakao sisaldab palju flavonoide. Must šokolaad ise aga sisaldab katehhiine, mis ennetavad vähktõbe tekitavaid rakukahjustusi. Uuringud on näidanud, et musta šokolaadi regulaarne tarbimine alandab mõningate südamehaiguste teket ja samuti omab kasvajaid ennetavat toimet.

Soovitav on süüa iga päev üks tükk musta šokolaadi näiteks kohvi kõrvale.

9. Viinamari (ka mahla ja veinina)

Viinamarjad sisaldavad palju flavonoide ja resveratrooli - polüfenooli - mida leidub näiteks ka punases veinis ja viinamarjamahlas. Resveratrool aitab ennetada rakkude vananemist ning tal on vähivastane toime.

Soovitav on juua klaas viinamarjamahla iga päev. Ettevaatlikkust alkoholi liigse tarbimisega punase veini puhul, sest tegemist on kasvajaid vallandava teguriga.


Kommentaare ei ole