{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised toiduained kaitsevad su tervist viiruste ja haiguste vastu?

Vaata järgi, millised toiduained aitavad sul tugevdada immuunsüsteemi. Mis on üldse immuunsüsteem?  Immuunsüsteem on keha kaitsesüs...



Vaata järgi, millised toiduained aitavad sul tugevdada immuunsüsteemi.

Mis on üldse immuunsüsteem? 

Immuunsüsteem on keha kaitsesüsteem, mis vastab põletikureaktsiooniga võõrkehade sissetungile ja pidurdab haigusetekitajate levikut. Lühidalt on see keha võime ennast kaitsta ohtude vastu. Need ohud jagunevad kolmeks:

· mikroobid (viirused, bakterid, seened)

· vähirakud

· võõrkehad (pinnud, siirdatud elundid, klaasikillud jne)

Olenevalt inimesest on immuunsüsteem tugevam või nõrgem. Kõik sõltub eluviisist. Sinna alla käib alkoholi tarbimine, suitsetamine, toitumisharjumused, stress, uni, füüsiline aktiivsus ja teised tegurid, mis kõik mõjutavad inimesed immuunsüsteemi ja muudavad seda vähem või rohkem vastuvõtlikumaks haigustele

Mida siis süüa selleks, et oma immuunsüsteemi tugevdada? 

A-vitamiin

A-vitamiin soodustab antikehade ja valgete vereliblede tootmist. A-vitamiini leidub munakollases, võis ja kõikides piimatoodetes.

C-vitamiin

C-vitamiin aitab võidelda vabade radikaalide vastu, soodustab raua imendumist ja tugevdab immuunsüsteemi. C-vitamiini leidub palju sidrunis, paprikas ja mustsõstras.

Tsink

Tsingipuudus organismis tekitab immuunsüsteemis häireid. Tsinki leidub austrites, mereandides, veiselihas, seesami- ja kõrvitsaseemnetes ning läätsedes.

Probiootikumid ja prebiootikumid

Tegemist on heade bakteritega, mis kaitsevad soolestikku (floorat ja soolestiku mikrobiootat). Soole mikrofloora on tihedalt seotud immuunsüsteemiga, sest ta esindab 70% immuunsust. Probiootikume leidub jogurtis, hapukapsas, hapukurkides, hapendatud piimatoodetes, kaeras ja tsitruselistes. Selleks, et probiootikumid aga normaalselt saaksid töötada, peab võtma ka prebiootikume, mida leidub porrulaugus, sparglites, küüslaugus ja sibulas.




Kommentaare ei ole