{ads}

HIDE

Viimased

latest

9 põhjust, miks sul kogu aeg nälg on

1. Sa ei söö piisavalt valku Valkude kasulikkusest tervisele räägitakse palju, sest just valgud on need, mis tagavad meile ilusa naha, ju...

1. Sa ei söö piisavalt valku

Valkude kasulikkusest tervisele räägitakse palju, sest just valgud on need, mis tagavad meile ilusa naha, juuksed, lihased ja aitavad vererõhku normaalsena hoida. Piisava koguse valgu söömine on oluline iga päev, sest keha valgutagavara ei säilita. Kui sa tarbid liiga vähe valku, siis hakkab su kaal langema lihasmassi arvelt. Kui sa sööd aga liiga valgurikast toitu, siis hakkab organism kasutama energia saamiseks rasva asemel aminohappeid ja tekitab sellega rasvade kuhjumise. Head valguallikad on kana, kalkun, munad, tuunikala, sardiinid, lõhe, jogurtid ja samuti ka läätsed, valged oad, kikkherned ja rohelised oad. Samuti aitab valkude söömine kontrollida söögiisu alandades näljatunnet. Valgud vallandavad kehas nende hormoonide tootmist, mis tekitavad täiskõhutunnet. Juba sellepärast, kui sa piisavalt valke ei söö, on sul kogu aeg näljatunne.


2. Sa ei maga piisavalt

Magamine aitab vähendada stressi ja peale korraliku und ei kimbuta sind ka näljatunne. Magamine on vajalik ka ajutegevusele ja immuunsüsteemile. Vähest magamist seostatakse suurema krooniliste haiguste riskiga, samuti ka südameveresoonkonna haiguste ja vähi riskiga. Piisav magamine aitab kontrolli all hoida näljatunnet, sest ta aitab reguleerida seda hormooni, mis sind sööma paneb ehk siis greliini. Vähene magamine põhjustab greliinitaseme tõusu ja selle tõttu on sul peale lühikest ööd kogu aeg näljatunne.

Selleks, et hoida näljatunnet kontrolli all, peaks spetsialistide arvates magama vähemalt 8 tundi öösel.

3. Sa sööd liiga palju rafineeritud süsivesikuid


Rafineeritud süsivesikud on töötlemisprotsessi käigus ilma jäänud kiudainetest, vitamiinidest ja mineraalidest. Üks kõige levinum süsivesikuteallikas on valge jahu, mida leidub paljudes erinevates toiduainetes nagu pastatooted ja sai. Valged süsivesikud, mis peituvad suhkrurikastes toiduainetes nagu kommid, joogid, maiustused ja magusad koogid-saiad on samuti rafineeritud süsivesikud, mis ei ole kehale head.

Kuna rafineeritud süsivesikud ei sisalda piisavalt kiudaineid, siis seedib organism selle liiga kiiresti. Sellepärast sul ongi kogu aeg näljatunne, kui sa sageli ja liiga palju tarbid rafineeritud süsivesikuid, sest nad ei tekita märkismisväärset täiskõhutunnet. Rafineeritud süsivesikute tarbimine tõstab aga insuliinitaset, tegemist on hormooniga, mis sisendab toidu kaudu saadud suhkrut rakkudesse.




Väga kiiresti tõstavad veresuhkru taset rafineeritud süsivesikud, vabastades seejärel pankreases hormooni - insuliini - mis asub veresuhkru taset alandama. Insuliin viib liigse glükoosi rakkudesse, kus see rasvana talletub. Ent veresuhkru kiirele tõusule järgneb ka kiire langus ehk hüpoglükeemia, mis tekitab uimasust, nõrkust ja tekitab magusaisu.

Selleks, et vähendada rafineeritud süsivesikute tarbimist, osta parem täisteratooteid, mis sisaldavad rikkalikult süsivesikuid ja kiudaineid, mis aitavad hoida kontrolli all näljatunnet.

4. Sa sööd liiga rasvavaba toitu

Rasva tarbimine vallandab mitmeid hormoone, mis soodustavad täiskõhutunde tekkimist. Süües liiga rasvavaba toitu, vaevab sind kahtlemata sageli näljatunne. Rasvade piiramine või täiesti rasvavaba toit ei ole tervislik. Rasvad tagavad kehale vajalikku energiat ning varustavad organismi rasvhapetega. Rasvad on inimesele vajalikud, tegemist on makrotoitainega, mis hoiavad eemal näljatunde ja söögiisu. Rasvad jaotuvad küllastunud rasvhapeteks, mida päevas peaks tarbima mitte rohkem, kui 10% (või, seapekk, peekon, viinerid, rasvased piimatooted). Küllastunud rasvhapped on olulised luude tervise juures, kaitsevad südame tervist ja maksa kahjustuste eest. Ning lisaks tugevdavad immuunsüsteemi. Taimseid küllastunud rasvhappeid leidub palmi - ja kookosrasvas. Küllastumata rasvhappeid leidub kõikides rasvades ja õlides, nii loomsetes, kui taimsetes. Oliivid, mandlid, avokaadod.


5. Sa ei joo piisavalt vett

Vee joomine on tervisele väga kasulik, tugevdades aju ja südame tervist ning andes kehale vajalikku jõudu ja energiat. Lisaks sellele hoiab vesi naha ja seedesüsteemi hea tervise juures. Vesi on samuti toitev ja alandab söögiisu enne söömist.

Sageli aetakse näljatunnet segi januga. Kui sa tunned järgmisel korral, et sul on kõht tühi, siis joo vett - võib-olla on su organismil lihtsalt veepuudus. Samuti tarbi piisavalt vett sisaldavaid puu- ja köögivilju.

6. Sa ei söö piisavalt kiudaineid


Kui su toitulaual ei ole piisavalt kiudaineid, siis võib sul sageli olla näljatunne. Täisteraviljatoodetes, puu- ja köögiviljades leidub rohkesti lahustumatte kiudaineid, mis puhastavad soolestikku ja ergutavad neid, väljutavad mürkaineid ja üleliigset kolesterooli. Samuti suurendavad nad kehas olevat toidumassi kodust ja soodustavad selle kiiremat liikumist peensooles. Vees lahustuvad kiudaineid leidub odras, rukkis, kaeras, aed- ja puuviljades ning kaunviljades. Kuna nad imavad vett ja muutuvad massiks soolestikus, pikendavad nad toidu seedimise aega krhas. Kiudaineterikka toidu söömine aitab hoida veresuhkrutaseme kõikumist kontrolli all ning püsida normaalses kehakaalus. Sellepärast on hea süüa palju seemneid ja puuvilju, mis ei anna palju toiduenergiat aga imavad soolestikus vedelikku ning tekitavad täiskõhutunde.



7. Sa teed liiga palju trenni

Need inimesed, kes teevad kõrge intensiivsusega treeninguid, põletavad rohkem kaloreid ja neil on kiirem ainevahetus. Ent peale trenni tekib sageli näljatunne ning suurem söögiisu, sest peale suure hulga kalorite põletamist on normaalne, et kõht tühjaks läheb. Selle vastu aitab vee joomine ja kiudainerikka toidu söömine või siis lühendada treeningu aega. See kehtib aga nende kohta, kes tõesti palju trenni teevad, sest teistel ilmselt ei teki sellist probleemi.

8. Sa jood liiga palju alkoholi

Alkohol tekitab söögiisu. Teaduslikud uuringud on näidanud, et alkohol pärsib leptiini nimelise hormooni efekti. Leptiin on aga valk, mis alandab söögiisu. Alkohol stimuleerib samuti aju hormoone, mis on vastutavad söögiisu tekkimise eest. Samuti tekitab alkohol isu rasva- ja soolarikaste toitude järele.

9. Sa sööd liiga kiiresti

Mitmed uuringud on näidanud, et kiiresti söömine tõstab ülekaalulisuse riski. Su kehal on vaja vähemalt 20 minutit selleks, et ajule öelda, et kõht on täis. Kui sa sööd liiga palju ja kiiresti, siis sööd sa rohkem kaloreid, kui sul seda vaja on. Aeglaselt söövad inimesed suudavad hoida näljahormooni greliini taset madalamal, kui need, kes söövad kiiresti. Seega, kui sind kimbutab pidevalt näljatunne, siis peaksid sa võib-olla sööma aeglasemalt. Pane kahvel ja nuga käest, ning mälu 30 korda enne, kui suutäie alla neelad.





Kommentaare ei ole