{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas väljendub lapsepõlves osaks saanud vaimne vägivald täiskasvanueas?

Lapsepõlves osaks saanud kannatused jätavad märgi kogu eluks. Lapse kasvatuse viisi on alati näha sellest, kuidas ta edaspidi kä...

Lapsepõlves osaks saanud kannatused jätavad märgi kogu eluks. Lapse kasvatuse viisi on alati näha sellest, kuidas ta edaspidi käituma hakkab ja milline ühiskonnategelane temast kasvab. Lapsed on suurel määral alati kasvatuse vili, geneetika ja isiksus mängivad siin palju väiksemat rolli.

Kõik vanemad soovivad anda oma lastele parimat kasvatust aga mitte kõik ei tea või siis ei oska seda teha. Kõik vanemad ei ole head kasvatajad ega õpetajad.

Kuidas ka ei ole, laps, kes on pidanud taluma vaimset vägivalda lapsepõlves, kannab sellest märki kogu elu.

Traumeerivaid olukordi on palju ja erinevaid, sageli ei ole vanemad isegi sellest teadlikud, mida nende laps peab üle elama. Tihti lapsed ei räägi ja eelistavad vaikida.

Kui sa tunned, et sinuga on lapsepõlves ülekohtuselt käitutud või kui sa oled lihtsalt lapsena haiget saanud, siis ilmselt praegu võib sul olla probleeme järgmiste punktidega:





1. Tunne, et sulle on ülekohut tehtud ja sinu vastu ebaõiglaselt käitutud

Iga kord, kui sa tunned end kurvana, oled sa jälle väike laps ja elad oma hinges kõiki kunagi osaks langenud valusaid hetki üle. See teeb sulle veelgi rohkem haiget aga sa ei suuda end sellest traumeeringust vabastada ja kannad oma minevikku nagu koormat kaasas. Sa võid vihastada ruttu ja ilma mingi suurema põhjuseta, sest mõnikord ei suuda sa oma viha ja kurbust kontrollida. Sest valu elab su hinges edasi ja tahab mõnikord välja.

2. Sa ei kaitse oma seisukohta

Konfliktse olukorra ees ei oska sa ennast kaitsta, sa eelistad vältida igasuguseid silmast silma rääkimisi, mille eesmärk on kõik ausalt ära öelda.

3. Sa tahad kõigile meeldida

Sa teed kõik, et keegi sinu peale ei peaks pahandama. Sa ei taha olla probleemide põhjustajaks.

4. Depressioon või masendus

Kuna sa kannad minevikuvalu endaga kaasas, kannatad sa sageli masendushoogude all ning ajapikku võib sellest välja areneda depressioon.
 
 
 


5. Sa võid olla liiga tagasihoidlik

Pere, kus sa kasvasid, mõjutas suurel määral su enesekindlust. Niipea, kui peaks taas esile kerkima mõni minevikku meenutav sündmus, sulgud sa iseendasse ja väldid teistega suhtlemist. Sul on raskusi, et endale sõpru saada, sest alateadvuslikult hoiad sa kõiki endast eemal.

6. Enese süüdistamine

Sa süüdistad sageli end kõiges. Sa kardad eksida ja teha vigu, sellepärast on sul väga raske elus üldse midagi teha ja edasi liikuda.

7. Sa oled enda kõige suurem vaenlane

Kõik see, mida sa oled lapsepõlves pidanud üle elama, on jätnud märgi kogu eluks. Tõenäoliselt kasutad sa samasugust käitumisjoont ja agressiivset tooni teistega suheldes nii, nagu sinuga kunagi räägiti. Sul võivad tekkida suhted inimestega, kes ei soovi sulle head ja sind ära kasutavad. Kõik see, mille all sa ise kunagi kannatasid, kõike seda võid sa nüüd ise teha olles alateadvuslikult võtnud seda, kui elumudelit, mida järgida. Su minevik jõuab sulle alati järgi.

8. Sa vajad teiste heakskiitu

Sa ootad, et sinu tööd ja vaeva nähtaks ja hinnataks. Kui see aga teisi ükskõikseks peaks jätma, võtad seda, kui läbikukkumist. Ja tunned end seetõttu tühisena ja väärtusetuna.


Kommentaare ei ole