{ads}

HIDE

Viimased

latest

10 nõuannet, mis aitavad sul kasvatada õnnelikke lapsi

Lapsepõlvel on elus väga oluline ja määrav koht. See on avastuste, mängude, kujutlusvõime ja lõbu aeg laste jaoks. Vanemate jaoks võib käia...

Lapsepõlvel on elus väga oluline ja määrav koht. See on avastuste, mängude, kujutlusvõime ja lõbu aeg laste jaoks. Vanemate jaoks võib käia koos rõõmuga ka mure laste tervise ja heaolu pärast. Sageli otsivad lapsevanemad vastuseid küsimustele, kuidas kasvatada lapsest õnnelik inimene.

Õnn on vaimne või emotsionaalne meeleseisund, mida võib määratleda positiivsete või meeldivate emotsioonidega suurest õnnetundest kuni rõõmuni. Paljude lapsevanemate jaoks on õnnelik laps märgiks kordaläinud kasvatusest. Liga sageli aga arvatakse, et õnn tähendab saada kõike, mille järgi hind ihkab. Tegelikult püsiv ja kestev õnn on palju keerulisem teema ent samas palju tasuvam. Sest sellisel moel tegutsedes tagad sa suurema võimaluse, et sinu lapsest kasvab õnnelik inimene lihtsalt tänu sinu kasvatusviisile.

10 nõuannet, mis aitavad sul kasvatada oma lapsest õnnelik inimene

1. Lase oma lapsel mängida

Lapse kõige tähtsam töö on mängimine. Jah, ka koduste tööde jaoks on oma aeg. Aga kõige tähtsam on lasta lapsel mängida ja lõbutseda. Bostoni College' psühholoog Peter Gray väidab, et kõige olulisemad õppetunnid õpivad lapsed just nimelt teiste laste pealt ja mitte täiskasvanutelt. Laske neil seega mängida!

2. Ärge rääkige laste kõrvade jaoks liiga tundlikel teemadel laste juuresolekul

Lapse aju areneb imepäraselt kiires rütmis. Kuulmas oma vanemaid rääkimas teemadel, mis temas hirmu tekitada võivad, puudutab see tema psühholoogilist külge negatiivselt ja see omakorda muudab teda murelikuks ja püsimatuks.

Mitte mingil juhul ei tohiks lapsed kuulda täiskasvanute kõnelusi, mis võivad neid panna muretsema või tekitada neis hirmu.

3. Ära võrdle oma lapsi

Tänapäeva ühiskonnas olev pinge selle suhtes, kes on rohkem ja kes vähem edukam, võib lapsevanemaid panna oma lapsi juba varakult võrdlema omavahel. Sageli juhtub, et lapsevanem räägib liiga palju ja liiga sageli ühe lapse headest külgedest selleks, et teine laps sellest õppust võtaks. Selline lähenemine on aga täisti väär ja alandav teise lapse jaoks.

4. Õpeta oma lapsele negatiivsete emotsioonide kasulikkust

Kõigil lastel tuleb ette viha-, hirmu- ja kurbusehooge. Nendega hakkama saamine ja oskus neid tundeid väljendada on head vahendid, mis võimaldavad lapsel normaalselt kasvada ja areneda. Washingtoni ülikooli dr. John Gottman heidab lapsevanematele ette seda, et nad katsuvad lapse halbu emotsioone välja tõrjuda, kasutades mõnikord isegi karistusmeetemeid. Parem lahendus aga, kuidas sellise olukorraga toime tulla, on lõigata sellest kasu ja õpetada lapsele, et kõigil inimestel tuleb aeg-ajalt tegemist teha negatiivsete tunnetega ja õpetada seejärel lapsele, kuidas sellisel puhul hakkama saada ülesehitavalt.

5. Kiitke last ja näe tema pingutusi

Kui laps on jõudnud vanusesse, mil ta on aru saanud, et õppimise jaoks peab ta ka ise vaeva nägema, siis on hea tunnustada tema pingutusi ja kiita, kui laps on hästi õppinud. Hea on, kui lapsevanem märkaks, kuidas laps õpib, sest lapse enda jaoks on oluline see, et tema vanemad näeksid ja hindaksid õiglaselt tema pingutusi.

6. Väärtustage peretraditsioone

Peretraditsioonide omamine ja nende väärtustamine on headeks vahenditeks, mis tagavad lapsele stabiilsuse, see omakorda on tema normaalseks arenguks väga vajalik.

7. Lase oma lapsel riskida

Lastel on vaja mõningat järelvalvet, vanemad lähevad siinkohal tihti aga liiale, jälgides lapse väiksemaidki liigutusi. Liigne kaitse on aga vastupidise mõjuga lapse arengu juures. Vanemate liigne tähelepanu oma lapse suhtes ei võimalda lapsel arendada vastupanuvõimet ja eluks vajalikku küpsust.

8. Anna oma lapsele vastutust

Õpeta oma last tuba koristama või võtma osa kodutöödest. See on parim viis, kuidas õpetada talle vastutustunnet ja teha temast iseseisev isik.

9. Loo häid mälestusi lapsega

Nendel täiskasvanutel, kes mäletavad oma lapsepõlvest häid mälestusi, on suurem moraalipuhtuse tunnetus. Sellised inimesed on sageli emotsionaalselt stabiilsemad ja õnnelikumad.

10. Ole ise kõigepealt õnnelik

Lapsed õpivad sellest, mida nad näevad ja kuulevad, hii halvast, kui heast. Kui täiskasvanul on positiivne hoiak, siis on tõenäoline, et ka laps selle omaks võtab.

Kommentaare ei ole