{ads}

HIDE

Viimased

latest

Range ema käe all kasvanud tütrel on suurem šanss edu saavutamiseks. Mida teie sellest arvate?

Ema ja tütre vaheline side ei ole sageli nii lihtne, kui see paista võib. Mõnikord näeb ema tütres iseennast ja tunneb vajadust teda ka...



Ema ja tütre vaheline side ei ole sageli nii lihtne, kui see paista võib. Mõnikord näeb ema tütres iseennast ja tunneb vajadust teda kaitsta ning juhatada õigele teele. Tihti tütar aga tahab elada oma äranägemist järgi ja keeldub järgimast reegleid, mida vanemad talle ette kirjutavad. Palju on neid tütreid, kelle sõnul nende ema oli liiga range, samas nad aga tunnistavad, et just tänu sellele on nad elus hakkama saanud.

Sellest ajast, kui tütar jõuab teismeliseikka, ei ole tema näol tegemist enam lapsega, vaid noore neiuga, kes astub oma esimesi samme täiskasvanuks saamise suunas. Ema on see, kes räägib tütrele teda varitsevatest ohtudest ja probleemidest. Ema on see, kes paneb paika reeglid ja piirid. Kes lubab või ei luba tütart välja. Kes ütleb, mida ta kandma peaks. Ja selline suhtumine toob kaasa lahkhelisid ja arusaamatusi. Sageli tunnevad tütred end alandatuna liiga autoritaarse ema nõudmistest. Paljud hakkavad pidama oma ema vaenlaseks, kelle valve alt tuleb nii ruttu, kui võimalik vabaneda.


Emad ise tavaliselt tulevad lagedale lausega, mida kõik tütred kindlasti on kord oma elus kuulnud:
"Küll sa näed, tuleb päev, kui sa veel tänad mind!" Ja tihti on emal õigus selles punktis. Inglise uurijate poolt läbi viidud teadustöö tõestas, et kõige rangematel emadel on kõige paremini edu saavutanud tütred.

Uuring viidi läbi Essex'i ülikooli uurijate poolt Inglismaal. Uuringu eesmärk oli võrrelda erinevaid kasutuselolevaid kasvatusvorme ja nende mõju lastele. Uurimise käigus jälgiti 6-aasta jooksul gruppi noori neidusid, kelle vanus uurimistöö alguses jäi 13 - 14 eluaastani.



Uurimistöö tulemused tõestasid, et rangete emade käe all kasvanud tütardel oli suurem kalduvus kõrghariduse omandamisele ja tulevases elus edu saavutamisele võrreldes nende tütarlastega, kelle ema oli vähem nõudlik. Lisaks sellele näitas statistika, et vähem nõudlike emade käe all kasvanud tütardel on suurem risk rasestuda liiga noorelt ja planeerimatult.

Seega on laste ja täiskasvanute valikud sageli mõjutatud nende vanematest ja kasvatusest, mille nad on saanud oma kodust. Aga nagu selgub, on kõige suurem mõju emal oma lapsele.

Range kasvatus õpetab lapsele varakult vastutustunnet, oskust oma vigu parandada ja leppida oma tegude tagajärgedega. Rangelt emalt saab laps kaasa tugevuse, iseseisvuse ja enesekindluse. 

Mida arvate sellest teie? 


Kommentaare ei ole