{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas parandada meeleolu ja leevendada stressi

Elus on ikka tõusud ja mõõnad. Olenevalt inimese isiksusest on aga mõnedel inimestel rohkem kalduvust pessimismile. Kui sa tunned, et sind v...

Elus on ikka tõusud ja mõõnad. Olenevalt inimese isiksusest on aga mõnedel inimestel rohkem kalduvust pessimismile. Kui sa tunned, et sind vaevavad masendushood, stress ja kurbus, siis võib olla on see sellest, et su aju ei tooda piisavalt dopamiini.


Dopamiin on neurotransmitter, mis tekitab inimeses mõnusa heaolu -  ja naudingutunde. Ajakiri Healtline järgi on võimalik dopamiini taset ajus tõsta lihtsate vahendite abil ja aidata sellega kaasa igapäevasele heaolule.

1. Liiguta ennast

Kõik teavad, et regulaarne füüsiline tegevus on tervisele kasulik aga kas sa ka teadsid, et isegi sinu pea saab sellest kasu? Ühe uuringu järgi selgub, et 10 minutit füüsilist tegevust päevas tagab inimesele rohkem energiat ja parema tuju. Selgub ka, et sport on dopamiinitaseme tõstmisel lausa võtmesõna. Üks teine uuring viitab, et joogaga tegelemine toob enesega kaasa nii dopamiini-, kui serotoniini taseme tõusu, tekitades samal ajal märkimisväärset heaolutunnet.

2. Kuula muusikat

Muusika on väga hea vahend selleks, et stimuleerida dopamiinitaset ajus. Ühe uuringu järgi selgus, et meeldiva muusika kuulamise ajal aju vabastab dopamiini.

3. Mediteeri

Mediteerimine aitab stressi alandada võimaldades keskenduda paremini käesolevale hetkele. Lastes end vabaks ja elades käesolevas hetkes ilma stressita tunnevad inimest tänulikkus, mis omakorda stimuleerib dopamiinitaset. Teaduslikud uuringud on näidanud, et meditatsiooni ajal dopamiini tase võib tõusta kuni 65%! Lisaks sellele inimesed, kellel on harjumuseks sageli mediteerida, tunnevad vähem masendust ja neil on palju rohkem energiat.

4. Päike

Halb ja pime ilm toovad enesega kaasa sageli tuju languse. Sellepärast on oluline olla päikese käes nii tihti, kui võimalik, sest see võib aktiveerida ajus dopamiini taset.

5. Maga piisavalt

Sellest räägitakse küll palju, et piisav magamine on oluline, kui inimene tahab end hästi tunda. Unepuudus võibki kaasa tuua dopamiinitaseme alanemise. Samuti toob see endaga kaasa tähelepanu, koordinatsiooni ja tootmissuutlikkuse puudumise.

6. Vähenda suhkru kogust

Suhkur on sõltuvust tekitav aine, mis toob enesega kaasa kiire dopamiinitõusu, millele langeb sama kiire langus. Rafineeritud suhkru tarbimine häirib dopamiini tegevust ajus.

7. Vitamiinid ja mineraalid

Selleks, et kehas oleks piisavalt energiat ja selleks, et olla heas tujus, on oluline, et organismis oleks piisavalt vitamiine ja mineraale. Mitmed uuringud näitavad, et magneesiumi - , raua - , B ja D - vitamiinide puudus võib takistada dopamiinitaseme normaliseerumist ajus.

8. Söö rohkem valke

Valgud sisaldavad peamisi aminohappeid, mis aitavad kaasa psühholoogilisele heaolule. Üheks neist aminohapetest on türosiin, mis võib soodustada mõtlemist ja loomingulisust. Valgud aitavad parandada kongitiivseid protsesse. Samuti tuleks süüa rohkem türosiidi sisaldavaid toiduaineid, mis aitavad reguleerida ajus leiduvat dopamiinikogust. Nendeks toiduaineteks on mandlid, banaanid, kapsas, roheline tee, pähklid, rosmariin, seesami - ja kõrvitsaseemned, kurkum ja vesimelon.

9. Väldi küllastunud rasva

Rasvarikaste toitude tarbimisel häirite te dopamiinitaset. Rasvaste toitude söömine häirib samuti närvisüsteemi ja toob enesega kaasa halva tuju ja teotahte languse.

10. Võta probiootikume

Mõned peavad soolestikku teiseks ajuks ja neil on kahtlemata õigus. Sooldefloora sisaldab palju närvirakke, mis toodavad keemilisi sõnumeid nagu dopamiin. Seega aitab probiootikumide tarbimine reguleerida soolestiku mikrobiootat ja võimaldab seega võidelda stressi ja depressiooni vastu.

Kommentaare ei ole