{ads}

HIDE

Viimased

latest

Ära unusta eakat inimest, sest üksildus võib põhjustada tervisehädasid

Vananemine on kõikide möödapääsmatu ja paratamatu etapp, millega on raske harjuda. Organismi funktsioonid hakkavad ta...



Vananemine on kõikide möödapääsmatu ja paratamatu etapp, millega on raske harjuda. Organismi funktsioonid hakkavad tasapisi aeglustuma, sellega kaasneb vaimne ja füüsiline väsimus. Sellega võivad kaasneda samuti mäluhäired, mis on eakate seas üsna levinud probleemiks.

Ent on veel üks ja tähtis probleem, mis eakaid inimesi vaevata võib ja selleks on üksindus, passiivsus ja suhtlemisvaegus.

Kuidas tunneb end inimene, kes on kogu oma elu veetnud ümbritsetuna teistest inimestest? Inimene, kes on kasvanud üles vanematega, seejärel loonud pere ja kasvatanud omakorda üles oma lapsed, aidanud kaasa jõudumööda alati seal, kus on saanud ja jääb korraga üksi?




Ometigi näitab statistika, et vähemalt 6% eakatest inimestest kaebab üksinduse üle.

Tavaliselt tekib üksinduse tunne peale elukaaslase surma või siis lahutust, sõpradest eemaldumise tagajärjel või siis juhul, kui lapsed elavad liiga kaugel.

Need on inimesed, kes on jõudnud kõrgesse vanusesse ja seeläbi vajavad kõige rohkem teiste abi ja hoolt, ometigi on nad jäänud üksi ja peavad nüüd ise hakkama saama.

Sageli on ka nii, et lapsed ja lapselapsed on liiga hõivatud omaenda elu ja tegemistega selleks, et endale aru anda olukorra tõsidusest. Ja eakad inimesed tunnevad nagu poleks neid enam kellelegi vaja.


Kuidas selle vastu võidelda?

Kui sul on lähedaste seas eakaid inimesi, kes tunnevad end üksi või kui sa ise oled selles olukorras, siis siin on mõned nõuanded.

  •  Anna oma elule mõte

Eakad inimesed tunnevad vähem üksindust, kui nad panevad endale paika väikesed eesmärgid ja katsuvad tegeleda iga päev millegagi, mis neile meeldib ja mis neile hingerahu tagasi toob.

  • Ära unusta teistega suhelda

Hea oleks leida endale mõni suhtlusvõrk, soojendada üles vanu kontakte, luua uusi tutvusi, hakata osalema huviringides, käia tihedamini sugulastel külas.

  • Võta lemmikloom

Lemmiklooma pidamine võimaldab eakal inimesel tunda end vähem üksi ja samuti aitab loom stressi ja masenduse korral. Kass või koer kodus annab palju vaimset tuge ja turvatunnet.






Mida saavad teised teha, et sellist olukorda ei juhtuks?

Sageli inimese enda lähedased ei ole teadlikud sellest, mida üksindus vanema inimesega teha võib. Üksindus võib mõjuda aga sama laastavalt, kui suitsetamine, stress või vähene liikumine.

Kui sa märkad, et su lähedane kannatab üksilduse alla, siis aita teda. Helista talle, kuula tema muresid ja rõõme. Kutsu teda jalutama ja osa saama igapäevastest rõõmudest. Sest ärgem unustagem, et üksildus võib viia depressiooni, tuua kaasa pessimismi ja tekitada tervisehäireid. Aidake eakatel väärikalt vananeda ja tunda end vajalikena.



Kommentaare ei ole