{ads}

HIDE

Viimased

latest

Psühholoogid väidavad, et inimeste isiksuse- ehk temperamenditüüpe on ainult neli. Milline on sinu?

Juba ammu enne seda, kui iseloomu ja isiksuse mõisteteni oli jõutud, olid Vana-Kreeka teoreetikud arendanud välja idee, mille järgi on olema...

Juba ammu enne seda, kui iseloomu ja isiksuse mõisteteni oli jõutud, olid Vana-Kreeka teoreetikud arendanud välja idee, mille järgi on olemas neli temperamenditüüpi. Seega on temperamendipsühholoogia kõige vanem teadaolev meetod selgitamaks inimese käitumist.


Temperament on täielik osa inimese iseloomust, mis avaldub juba lapsepõlvest saadik. Temperamenti pole võimalik muuta, võimalik on seda ainult parandada. Sest temperament on osa inimese isiksusest, mida mõjutab emotsioonide vaheldumise kiirus ja intensiivsus.

Temperamenditeooria arendati välja ühest veel vanemast psühholoogiateooriast, mis tugines neljale keha vedelikule nagu veri (kreeka keeles sanguis) , kollane sapp (kr. keeles chole), must sapp (kr. keeles melas chole) ja lima (kr. keeles flegma). Vastavalt siis sellele, milline neist neljast domineerib kõige rohkem inimese juures, moodustavad nad neli temperamenditüüpi: sangviinikud, koleerikud, melanhoolikud ja flegmaatikud. 

Kindlasti oled ka sinu kuulnud lapsevanemaid, kes ütlevad, et üks või teine laps on palju rahulikuma loomusega, kui tema vanem õde või vend sama vanusena. Tegelikult on nii, et kui inimese isiksus kujuneb jätkuvalt edasi vastavalt tema elukogemustele, siis inimese temperamendist saab üsna selge pildi kohe peale seda, kui ta on sündinud.

Sest lapsed hakkavad üsna varakult näitama välja teatuid käitumishoiakuid. Mõned lapsed on kangekaelsed ja jonnakad, teised jälle rõõmsameelsed ja lõbusad. Sellepärast on temperament midagi sellist, mis on meiega sündimisest saadik kaasas. See on meie sees ja ei kao kuhugi ja igale temperamenditüübile vastab täpselt talle omane kirjeldus.

Milline on sinu temperamenditüüp? 

1. Sangviinik - sotsiaalne, aktiivne

Sangviinilise temperamendiga inimesed on elurõõmsad. Üldiselt on nad optimistliku ellusuhtumisega, aktiivsed, ei muretse liiga palju ja kasutavad kõiki võimalusi, mida elu neile annab, et elu nautida ja seda põnevaks muuta. Sangviinilise temperamendiga inimese igapäevasesse ellu ei sobi rutiin ega üksluisus. Ta vajab põnevust ja muutusi oma ellu. Ta tahab elu nautida ja lõbutseda. Ta loominguline ja temast võib saada suur artist. Ent tänu oma tormakale ja tulisele iseloomule võtab ta sageli liiga mõtlematult otsuseid vastu.

2. Flegmaatiline - rahulik

Flegmaatilise temperamendiga inimesed on empaatilised ja head. Nad ei kõhkle aitamast teisi, kes nende abi vajavad ja kaasavad ka teisi, kui on vaja midagi suurt korda saata. Talle sobib hästi koostöö teistega aga kuna ta ei ole väga ambtitsioonikas, siis võib ta sageli jääda kõrvaltvaataja positsioonile selle asemel, et karjääri teha. Ta on introvertne, rahulik ja diskreetne. Oma kannatliku loomuse tõttu on ta väga hea kaaslane. Flegmaatilised inimesed on üldjuhul leplikud ja kohanevad ruttu nende inimeste soovide ja vajadustega, kes nendega koos elavad.

3. Koleerikud - kergesti ärrituv

Koleerilise temperamendiga inimesed keskenduvad üldjoones tulemustele. Nad on pragmaatikud ja nad ei pööra palju tähelepanu vahenditele, mida nad oma eesmärkide elluviimiseks kasutama peavad. Neile meeldib konkurents, nad teavad täpselt, kuidas inimesi mõjutada ja nad saavad üle kõigist takistustest, mis nende teele ette peaks tulema. Nad on ekstraverdid, varustatud praktilise meelega ja vankumatu tahtejõuga. Nad on samuti iseseisvad ja ei varjagi oma mõttevabadust. Nad on ausad ja otsekohesed, suhtlemine ei valmista neile probleeme ja nad on esimesed, kes julgevad öelda välja seda, mida kõik teised mõtlevad. Nad on uuendusliku mõtlemisega, neil on palju ideid, plaane ja projekte.

4. Melanhoolikud - Vaikne, tark

Melanhoolse temperamendiga inimene keskendub kvaliteedile. Sest ta ei otsi taga, et viimane sõna talle jääks aga üritab parem mõista ja aru saada seda, mis on õige ja kuidas asjad tegelikult on. Oma loomult on ta vaikne ja tagasihoidlik, ometi on tema esimene, kes üritab head õhkkonda luua ja teeb kõik, et pingeid maandada. Talle meeldib reeglitepärane elu, ta on konformist, kes peab seadustest kinni. Ta pöörab palju tähelepanu detailidele ja ei jäta midagi juhuse hooleks. Ta toetub alati igas olukorras eelnevalt väljatöötatud plaanile.


Kommentaare ei ole