{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas teha vahet poes müügil oleva puhta ja kunstmee vahel?

Poes on praktiliselt kõikides purkides sama tekstuuri ja värviga mett saadaval. Aga kas tegemist on alati puhta meega? Kindlasti mitte, pal...

Poes on praktiliselt kõikides purkides sama tekstuuri ja värviga mett saadaval. Aga kas tegemist on alati puhta meega? Kindlasti mitte, paljudes poodides müügil olevat mett pole mesilased kunagi ise näinudki. Teinekord jälle lahjendavad tootjad mett saades tulemuseks tavalise suhkrusiirupi.



Paljud inimesed söövad mett, sest mesi on tervisele kasulik. Kunstmesi koosneb aga suhkrusiirupist, tärklisest, jahust, glükoosist, maisisiirupist, siirupist ja dekstroosist, lisaks sellele veel keemilistest lisaainetest, mida sinna sisse pannakse.

Esmapilgul on kunstmeel ja puhtal meel sama välimus, mesi nagu mesi ikka, sellepärast ongi võimalus üsna suur tarbijat ära petta.

Kuidas tunda ära kunstlikku mett?

1. Pane vatitikk põlema ja kasta mee sisse. Kui mesi põlema süttib, on tegemist puhta meega.

2. Pane natuke mett kaussi ja kauss mikrolaine-ahju 40-sekundiks. Kui mesi muutub karamelliseks, on ta puhas. Võlts mesi läheb aga vahtu.

3. Aja jooksul puhas mesi kristalliseerub, sest ta sisaldab ensüüme nende seas glükoos-oksüdaasi, mis eraldab vett meest. Selletõttu muutubki mesi seistes paksemaks ja kristalliseerub. Võlts meel jâäb tekstuur aga hoolimata seismisest samaks.

4. Pane natuke mett veeklaasi. Vaata, kuidas mesi klaasi valgub ja lahustub. Puhas mesi ei lahustu vees kohe, võtab aega enne, kui kristalsed osakesed kaovad. Võlts mesi, mis sisaldab palju lisaaineid lahustub üsna ruttu.

5. Pane natuke mett paberile. Puhas mesi jääb samaks ja ei tee paberit märjaks vastupidiselt kunstmeele.

Kommentaare ei ole