{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kasvatada enesekindlaid lapsi?

Lapse enesekindluse kasvatamine polegi nii kerge, sest selle jaoks ei ole olemas spetsiaalset õpikut ega tarkvara. Selleks, et laps o...

Lapse enesekindluse kasvatamine polegi nii kerge, sest selle jaoks ei ole olemas spetsiaalset õpikut ega tarkvara. Selleks, et laps oleks õnnelik ja enesekindel, peab paika panema mõningad reeglid, mis õpetavad neid erinevates situatsioonides toime tulema ja elus hakkama saama.

1. Pane piirid paika

Selgita lapsele, et elus on olemas kindlad reeglid ja piirid ja et igale teole järgneb tagajärg. Kui nad ei pea reeglitest kinni, mis neile antud on, siis ei saa nad teha seda, mida nad tahavad. Selleks, et kasvatada enesekindlaid lapsi, tuleb panna rohkem rõhku heale käitumisele ja parandada kohe halba käitumisjoont.

2. Õpeta teda hindama tema häid omadusi

Kui laps teeb koduse töö ära ilma sinu abita, siis näita talle välja, et ta on tubli. See on alati parem, kui tema karistamine sellisel juhul, kui ta millegagi hakkama on saanud. Kui sa teed lapsele sõnadega haiget, siis see mõjub talle negatiivselt. Kallista teda ja ütle, kui tore, kui tark ja ilus ta on. See aitab tõsta lapse enesekindlust.
 
 
 


3. Näita eeskuju

Lapsed jäljendavad tihti oma vanemaid ja nende käitumist, hoolimata sellest, kas see on hea või halb. Just sellepärast peab olema tugev ja omama häid harjumused.

Selle jaoks peab pingutama iga päev ja tasapisi muutuvad ka lapsed enesekindlamaks, kui vanemad seda on. Lapsed peavad kinni reeglitest ja õpivad häid harjumusi.

4. Lase neil elada

Paljud vanemad kardavad liiga palju oma laste pärast ja ei lase neil üldse omapead olla. Tulemuseks hakkab laps kaebama iga ettejuhtuva probleemi pärast ja ootama alati toetust teiste poolt.

Loomulikult peab last toetama nii psühhoogiliselt kui emotsionaalselt aga ainult teatud piirini. Sest lapsed peavad õppima ise lahendama võimalikul paremal moel olukorra, mis nende ees on. Ainult nii kasvavad enesekindlad lapsed.

5. Suhtle oma lastega

Selleks, et näidata lapsele välja seda, mida sa tunned, piisab ühest sõnast, liigutusest või pilgust. Sa lihtsalt pead leidma aega selleks, et lapsega rääkida. Anna lapsele võimalus sulle öelda, kuidas ta end tunneb. Küsi temalt tema arvamust ja anna talle mõista, et tema arvamus loeb sulle.
 
 
 


6. Tunnista, et ka vanemad võivad eksida

On oluline, et sa julgeksid tunnistada oma eksimusi ja vabandada vajaduse korral laste ees.

See õpetab lastele, et ka vanemad eksivad. Sa võid neile õpetada, et kõik inimesed võivad vigu teha aga kõige tähtsam on seda tunnistada ja viga parandada.

7. Väldi võrdlemist

On hetki, kus vanemad alateadvuslikult ilma sellest enesele aru andmata võrdlevad oma lapsi näiteks vendade õdede vahel või siis sõprade lastega. Ära kasuta selliseid lauseid nagu: "Sinu õde on sinust palju targem." , või et: "Sinu täditütar suudab seda teha aga sina mitte!"

Kui sa ütled aga: " Sa suudad tantsida sama hästi, kui su õde. Sa oled sama tugev, kui su sõber." siis muudad sa pettumustunde ja julgustad teda proovima ja katsetama. Ära unusta seda, et iga laps on ainulaadne ja kõik inimesed ei käitu samamoodi.
 
 
 


8. Ära unusta, et sa oled lapsevanem, mitte tema sõber

Muidugi peab lapse ja lapsevanema vahel olema usalduslik suhe. Aga lapsed peavad teadma, et nad ei või kohelda oma vanemaid nagu oma sõpru.

Nad peavad teadma ja see on oluline, et sa oled lapsevanem ja seega temast kraad kõrgemal positsioonil. Sa võid teda kaitsta ja tema eest hoolitseda aga laps peab kinni pidama paika pandud reeglitest. Hea lapsevanemaks olemine ei tähenda seda, et peab kõiki tema tegusid heaks kiitma, see tähendab talle nõu andmist vajaduse korral. 

9. Aita lapsel  oma emotsioonidega toime tulla

Lapsevanemana tahame me koguaeg, et lapsed oleksid õnnelikud, sest nad on ju lapsed ja nad ei tohi muretseda. Ent sellegipoolest tunnevad ka lapsed erinevaid tundeid. Ja sellepärast peab õpetama lapsi, et nad õpiksid neil erinevatel tunnetel vahet tegema.

Lapsed peavad olema haritud selleks, et nad suudaksid erinevate olukordadega hakkama saada, mis neile elu jooksul ette tulevad.

Et seda teha, siis lisaks koolihariduse andmisele peab neile õpetama hakkama saama omaenda emotsioonidega lapsepõlve jooksul, et neist saaksid täiskasvanud, kes elus hakkama saavad.




Kommentaare ei ole