{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuhu koguneb stress?

Me elame ühiskonnas, kus oma tunnetest rääkimine, aja leidmine iseendale või tunnistamine, et su elus on raske periood, on muutunud tabuks. ...

Me elame ühiskonnas, kus oma tunnetest rääkimine, aja leidmine iseendale või tunnistamine, et su elus on raske periood, on muutunud tabuks. Me elame ajastul, mis läheb aina kiiremini tänu tehnoloogia võidule, kus aeg on muutunud parameetriks, mis on kullast kallima väärtusega, ajastul, kus mitte keegi ei tohi kurta oma elu üle. Inimene hoiab oma tõelisi tundeid endas ja elab edasi üritades ennast veenda, et aja möödudes valu ununeb ja haavad kaovad. Ja nad eksivad, sest selleks, et terveks saada, peab haarama härjal sarvist. Oma tunnete kõrvale lükkamine ja eitamine ainult kasvatab stressiseisundit ja ebamugavustunnet. Kuula oma keha, võib-olla katsub ta sulle midagi edasi öelda aga sa keeldud seda enesele tunnistamast.

Psühhoterapeut ja sotsiaaltöötaja Sean Grover on pühendunud oma karjääri uurimaks tagasihoitud emotsioonide allikaid. Oma uurimistöö jooksul avastas Grover, et hoides oma tundeid tagasi väljenduvad tundeid füüsilisel moel erinevates keha osades.

Seda nähtust kutsutakse somatisatsioonihäireks, teiste sõnadega on tegemist psühholoogilise stressiga, mis väljendub füüsiliste sümptomite näol. Need psühhosomaatilised sümptomid on põhjustatud ja nende kulg raskendatud vaimsete tegurite poolt nagu stress.

Mida valud räägivad sinu vaimsest tervisest? 

1. Alaselg: Raev

Alaselg on koht, kuhu keha kuhjab tagasihoitud viha. Kui sul peaks selg valutama ja sa ei saa aru, mis selle valu põhjuseks on, siis võib-olla on see mõne tagasihoitud tunde tulemuseks. Et sellele leevendust saada, pead sa õppima üle saama osaks saanud pettumustest ja lahendama probleeme niipea, kui need tekivad.

2. Maopiirkond: Hirm

Tõenäoliselt oled sa juba tundnud maopiirkonnas valu samal hetkel, kui hirm sinu üle võimust saab. Tegemist on mao ja soolestikuga, mis kokku tõmbuvad. Ja mida rohkem sa oma hirme endas kannad, seda rohkem sul maopiirkond endast märku annab. Palju parem on seega enesele teadvustada oma hirmudest ja kartustest ja sellest rääkida. Mida rohkem sa suudad oma hirme sõnadesse panna, seda väiksem on hirmude jõud sinu üle.

3. Süda ja rinnapiirkond: Osaks saanud valu.

Tundub küll nii, et murtud süda on päriselt ka olemas. Mõnikord võib tunduda nagu valud südamepiirkonnas või rinnakorvis on tekkinud iseenesest ilma põhjuseta, sest arst kinnitab, et kõik on korras. Aga võib-olla on tegemist just psühhosomaatilise ebamugavustundega. Katsu end lõdvaks lasta ja see võib sind aidata valudest vabaneda.

4. Peavalu: Sa oled kaotanud kontrolli oma elu üle.

Sa pead aru saama, et sa ei saa kõike elus kontrollida. Mõnikord lähevad asjad nii ,nagu nad peavad minema. Ja selle vastu võitlemine teeb sulle ainult emotsionaalselt haiget. Lepi sellega ja see leevendab su peavalusid.

5. Pinge kaelas ja õlgades: Ülekoormatus

Valud õlgades ja kaelas on kõige sagedamini esinevad stressi sümptomid. Et sellele leevendust leida, lepi selle mõttega, et sa ei saa kõike teha. Katsu oma elu paremini organiseerida ja õpi ütlema ei, kui sa ei taha midagi teha. Ära karda oma kohustusi teistele üle anda ja paluda abi inimestelt, kui sa enam ei jaksa.

6. Väsimus: Kibestumus.

Kui su südames on kibestumus ja viha, siis teeb see halba su tervisele. See tekitab pingeid kehas ja takistab sul elada käesolevas hetkes. Lõpuks kurnab see su täielikult. Katsu õppida andestama ja mine oma eluga edasi. Su tervis on sulle selle eest tänulik.

7. Unetus: Trauma.

Kui su elus leiab aset miski, mis pöörab kõik tagurpidi, on siis tegemist hea või halva asjaga, siis võib see kaasa tuua dramaatilisi tagajärgi ja mõjutada su und. Katsu leppida nende muutustega, võta vastu see, mida elu sulle pakub ja katsu sellest üle saada võttes appi julgust ja kainet mõistust. Ära hoia oma tundeid aga tagasi. Katsu rääkida sellest, mida sa tunned või siis kirjuta oma mure paberile üles.


Kommentaare ei ole