{ads}

HIDE

Viimased

latest

Naisel on vaja tervet aastat, et sünnitusest taastuda.

L apse sünd on kõige ilusam hetk, mida naine võib kogeda. Nii valus ja pikk, kui sünnitus ei ole, on õnn ja rõõm uue ilmakodaniku üle palju ...

Lapse sünd on kõige ilusam hetk, mida naine võib kogeda. Nii valus ja pikk, kui sünnitus ei ole, on õnn ja rõõm uue ilmakodaniku üle palju suuremad. Kirjeldamatu on tunne, kui sa näed esimest korda oma last, seda
kellega on edaspidi osa sinu elust ja kes kõik muudab. Ent sünnitusest taastumine võtab palju aega.

Keha taastumisvõime polegi nii kerge, nagu seda võiks arvata. Kõik raseduse teemal kirjutatud raamatud väidavad, et taastumisperiood ei tohiks ületada kuute nädalat peale sünnitust. Ent uus ja värske uuring lööb selle väite ümber kinnitades, et sünnitusest taastumiseks vajab naise keha palju rohkem aega, kui kuus nädalat.

Kui pikk on siis aeg, mida keha vajab taastumiseks? 

Inglismaal asuva Salfordi ülikooli teadlane dr. Julie Wray tegi selle kohta uurimistöö ja intervjueeris asja sünnitanud naisi. Ta selgitas välja, et kuue nädalane keha taastusmisvõime tugineb puhtalt fantaasiale ja et tegelik periood sünnitusest taastumiseks võib võtta kuni aasta. Ängistus, imetamine ja unepuudus on mõned neist teguritest, mis avaldavad nii vaimsele kui füüsilisele tervisele tugevat mõju.

Füüsiline taastumine.
Peale sünnitust kaotab naine umbkaudu 500 ml verd. Emakas saab oma algkuju tagasi alles 4 - 8 nädalat. Risk on hemorroidide tekkeks, samuti võib tekkida kõhukinnisus ja põiehäired. Kogu taastumisaja annab endast tunda kurnav väsimus.

Psühholoogiline taastumine.

Vaimne taastumine on sama oluline, kui psühholoogiline. Paljud naised kannatavad baby-bluesi ehk sünnitusjärgse masenduse all, millele peaks kindlasti tähelepanu pöörama.

Dr. Wray arvates peaks naise eest hoolitsemine alguse saama juba sünnitusmajast. Füüsiline ja vaimne ettevalmistus on vajalikud kohe peale sünnitust, et võimaldada emal rohkem aega oma lapsega veeta ja neile piisavalt nõu anda. Baby-blues lõppeb umbes kaks nädalat peale lapse sündi, palju tõsisem on aga lugu, kui tegemist on sünnitusjärgse depressiooniga, mis võib kesta 6 kuud kuni aasta. Sellega kaasneb väsimus, pidev kurbustunne ja huvipuudus igapäevase elu vastu.


Kommentaare ei ole