{ads}

HIDE

Viimased

latest

20 põhjust, miks su kaal ei lange

K ui inimene hakkab kaalu kaotama, võtab tema keha sisse kaitsehoiaku. Tavaliselt on üsna normaalne, et dieedi alguses kaovad kilod ü...

Kui inimene hakkab kaalu kaotama, võtab tema keha sisse kaitsehoiaku. Tavaliselt on üsna normaalne, et dieedi alguses kaovad kilod üsna ruttu ja ilma suuremate pingutusteta. Siis aga, ühel hetkel millegipärast kaalu kaotus aeglustub või jääb üldse seisma.

Islandi toiduspetsialist Kris Gunnars toob välja 20 kõige sagedamini esinevat põhjust, mis seda nähtust selgitada aitavad.

1. Võib-olla sa kaotad sa kaalu küll aga märkamatult

Kui sul on tunne, et hoolimata kõikidest sinu pingutustest kaal enam üldse ei lange, siis võib-olla pead sa lihtsalt end lõdvaks laskma.

Üsna tihti juhtub, et kaal ei liigu mõne päeva või isegi nädala jooksul. See aga ei tähenda sugugi, nagu ei kaotaks sa samal ajal rasvaprotsenti.

Kehakaalul on kombeks kõikuda mõne kilo võrra. See sõltub inimese toitumisharjumustest ja tema hormoonidest, millel on suur mõju organismis olevale veekogusele (eriti just naiste puhul).

Kui sa teed sporti selleks, et kaalu kaotada, on üsna tõenäoline, et sa kasvatad lihasmassi hoopis. See selgitab, miks sa ei kaota kaalu hoolimata kõikidest oma pingutustest ja tervislikumast toitumisest, kui hakatakse regulaarselt ja isegi intensiivselt spordiga tegelema. Samuti tugevnevad luud, mille mass muutub tihedamaks ja seeläbi ka raskemaks.

See kõik on ainult hea, sest eesmärk on ju kaotada rasva ja mitte ainult kaalu. Sellepärast on soovitatav mitte pöörata liiga palju tähelepanu kaalunumbrile oma edusammude märkimiseks. Mõõda oma ümbermõõte samal ajal ja kord kuus astu kaalu peale, aga ainult sellise kaalu peale, mis arvutab välja su lihas-, rasva- ja luumassi.

Lisaks pööra tähelepanu sellele, kuidas su riided sulle sobivad ja kuidas sinu enese minapilt muutub peeglisse vaadates. Need on kõik väga head näitajad. Ja see võib muutuda olenemata sellest, et su kaal samal ajal ei lange. See tähendab, et need on kehas aset leidvad muutused.

Ja sellest moraal, ära muretse liiga palju!
 
 
 
 


2. Sa ei märgi üles, mida sa sööd.

Hästi oluline on enesele teadvustada seda, mida sa sööd, kui sa tahad kaalu langetada. Enamikel inimestel puudub vähimgi idee sellest, mida nad tegelikult sisse söövad.

Uuringud näitavad, et kõige üles märkimine, mida sa päeva jooksul ära sööd, aitab kaalu kaotada. See ei tähenda sugugi, et sa pead kaloreid lugema või oma toitu ära kaaluma. See tähendab, et enne söömist, märgi üles kõik see, mida sa süüa kavatsed ja tee pilt sellest oma telefoniga. Kui sa ei suuda vastu panna soovile näksida toidukordade vahel (või kui sellised tervislikud snäkid, nagu porgandid või peotäis pähkleid on osa sinu kaalulangemisprogrammist) tee ka sellest pilt.

Võta endale harjumuseks teha pilte sellest, mida sa sööd ja märkida üles kõik enne, kui sa ükskõik mida suhu paned - samuti joogid käivad siia alla (välja arvatud vesi) , sest nad sisaldavad kaloreid, mõnikord kohe palju kaloreid (mahlad, alkohol). Nad mõjutavad söögiisu isegi juhul, kui nad on kalorivaesed.

Loomulikult sa võid märkida oma toidukorrad üles ka oma arvutisse või märkmikku.

Uuringud näitavad, et juba see, kui sa märgid üles ja teed pilti sellest, mida sa sööd, aitab sul palju kiiremini kaalu langetada, sest sa teadvustad endale paremini, mida sa sisse sööd.

Ja kui su kaal ei taha enam langeda, tuleta endale meelde ja vaata kõike seda, mida sa viimase 15-päeva jooksul oled söönud. Võib juhtuda, et see ei üllatagi sind enam siis, et su kaal ei lange.

3. Sa ei söö piisavalt valke.

Valgud ehk proteiinid on kõige olulisemad toitained selleks, et kaalu kaotada.

20 - 30% proteiinide söömine tõstab energia tootmist 80-100  kalori võrra päevas, lisaks sellele, automaatselt, sööd sa mitmeid sadu kaloreid vähem päevas.

See kahandab tugevalt isu näksimise ja rämpstoidu järele.

Seda võib selgitada proteiinide toimega hormoonides, mis reguleerivad söögiisu nagu näiteks greliin.

Kui sul on harjumus hommikust süüa, siis kasuta seda hetke, et tarbida palju proteiine. Traditsiooniline inglise hommikusöök, mis põhineb munade, peki ja valgete ubade peal (mis on rikkad taimsete proteiinide allikad) on ideaalne!

See garanteerib sulle tugeva alguse päevale ja selle, et sul kõht tühjaks ei lähe hommikupooliku ajal ja võib isegi olla, et sul pole suurt isu lõuna ajal (traditsiooniliselt inglased ei söönud lõunat lõuna ajal ja seadsid endale sise ooteaja kella poole viie ajal ehk "Tea time".

Proteiinide söömine aitab vältida ainevahetuse aeglustumist, mis on kaalu langetamise juures ebameeldiv seik. Ja see aitab samuti selle vastu, et su kaotatud kilod ruttu tagasi ei tuleks.
 
 
 


4. Sa sööd liiga palju kaloreid.


Kaalu seisul võib olla mitu põhjust: võib-olla tarbid sa lihtsalt liiga palju kaloreid?

Ära hakka kaloreid lugema selleks, et kaalu langetada. Aga tee endale lihtsalt selgeks, kui palju sa umbes kaloreid sööd, kui palju miski asi kaloreid sisaldab umbmääraselt.

Kord kuus võid sa näiteks kolme päeva jooksul välja arvutada, kui palju kaloreid sa päevad tarbid. See annab sulle enam-vähem selge ülevaate. Kalorite arvutamiseks on olemas mitmeid tasuta abivahendeid internetis.

5. Sa ei söö tervislikult.

Toidu kvaliteet on sama tähtis, kui kvantiteet.

Tervislik toitumine parandab tervist ja reguleerib isu. Tervislikel toiduainetel on kalduvus tekitada täiskõhutunnet kiiremini, kui sama kaloritekogusel rämpstoidul.

Ära unusta seda tõsiasja, et paljud tööstuslikud tooted, mille paki peal on kirjas bio, ei ole tegelikult tervislikud.

Ära pane oma taldrikule muud, kui toiduaineid, mis on lihtsad ja nii lähedased, kui võimalikud, originaalvormile.

6. Sa ei kasuta oma lihaseid.

Hästi oluline on panna oma lihaseid tööle ühel või teisel moel, ilma selleta kaotad sa dieedi läbi koos liigse rasvaga oma väärtuslikku lihasmassi.

Lihaste treenimine aitab vältida ainevahetuse aeglustumist ja tagab sulle hea tervise.

7. Sa ei suuda kiusatustele vastu panna (isegi kui tegemist on tervislike toiduainetega).

Dieedi ajal tuleb tihti ette soovi midagi näksida või süüa suures koguses ja ruttu, keha vajadustele tähelepanu pööramata.

See on tähtis probleem. Kõige hullem on rämpstoit (krõpsud, Nutella) aga parem ei ole ka see, kui sa hakkad näksima pähkleid, mandleid, juustu ja musta šokolaadi.

Üks ainus selline õgimise hetk võib kogu su nädalastele pingutustele kriipsu peale tõmmata.
 
 
 


8. Sa ei tee sporti.


Kõndimine, ujumine ja jooksmine on kõige paremad vahendid vistseraalse rasva kaotamiseks.

Vistseraalne rasv on see, mis kuhjub kõhupiirkonda, elutähtsatesse organitesse. See on kõige ohtlikum ja kõige halvem tervisele. Sellest vabanemine on üks kõige parematest võimalustest oma tervise paranemiseks.

9. Sa jood suhkrut.

Suhkrut sisaldavad joogid on kõige hullemad paksuks tegevad toiduained, mida poest leida võib. Meie aju ei reageeri kaloritele, mida suhkrut täis joogid sisaldavad, et panna meid  muid toiduaineid sööma.

Ja see ei kehti ainult Coca Cola või Orangina kohta. See kehtib samuti energiat andvate ja vitamiine täis jookide kohta nagu Vitaminwater, mis on suhkrut täis topitud.

Isegi puuviljamahl tekitab probleeme. Neid ei tohi kunagi juua suurtes kogustes. Üks ainuke klaasitäis mahla sisaldab sama palju suhkrut, kui mitu puuvilja (vähemalt, kui sa just ei pressi ainult ühe apelsini või õuna).

10. Sa magad halvasti.

Halvasti magamine võtab sinult energiat ära. Keha ja aju hakkavad otsima võimalust seda kompenseerida lisakaloritega, eriti just suhkrut sisaldavate toiduainete abil.

Hea uni on üks kõige olulisematest vahenditest füüsilise ja vaimse tervise heaks ja samuti talje heaks.

Uuringud näitavad, et halb uni on üks peamisi paksuse põhjuseid. Neil täiskasvanutel ja lastel, kes halvasti magavad, on ülekaalulisuse risk 55% - 89% suurem.
 
 
 
 


11. Sa pole vähendanud süsivesikute tarbimist.


Kui sul on vaja kaotada palju kaalu või kui sul on ainevahetusega probleeme nagu diabeet või prediabeet, siis tõenäoliselt pead sa valima süsivesikute vaese dieedi.

Uuringud on näidanud, et selline dieet aitab kaotada kaks kuni kolm korda kiiremini kaalu, kui tavaline rasvavaba dieet, mida samuti soovitatakse.

12. Sa sööd liiga tihti.

See on müüt, mis väidab, et tuleb süüa rohkem aga kergemaid portse päeva jooksul ainevahetuse kiirendamiseks ja kaalu kaotamiseks.

Uuringud näitavad, et söögiaegade sagedusel on väike või nullilähedane mõju kalorite põletamise juures.

Lisaks sellele pole see üldsegi lihtne pidevalt süüa teha ja süüa. See muudab tervisliku toitumise keerulisemaks.

Vastupidi aga vahelduv paast on suurepärane meetod, mis aitab kaalu kaotada. Ajavõit on selle juures suur, pole vajadust toitu osta ega valmistada, samuti mitte süüa ega pärast taldrikuid pesta. Siin räägime me paastust, mis kestab 15. tunnist - 24. tunnini.

13. Sa ei joo piisavalt vett.

Vee joomine võib aidata kaalu kaotamisele kaasa.

Uuringul, mis viidi läbi 12-nädala jooksul selgitati, et inimesed, kes tarbisid pool liitrit vett pool tundi enne igat einet, kaotasid 44% rohkem kaalu, kui teised.

See tõestas samuti, et vee joomine tõstab kalorite hulka 24%-30% ühe pooleteise tunni jooksul.
 
 
 
 


14. Sa jood liiga palju alkoholi.


Kui sulle meeldib alkoholi juua ja sa tahad kaalu kaotada, siis on parem, kui sa jood seda segatuna kalorivaba joogiga. Õlu, vein ja alkoholi sisaldavad palju kaloreid.

Kokteilid on veel hullemad.

Tuleta endale meelde, et alkohol ise sisaldab 7 kalorit/g kohta, mida on väga palju.

Alkoholi ja kaalu kaotamise kohta olevad uuringud on üsna vastuolulised. Mõõdukas alkoholi tarbimine ei tekita palju probleeme, alkoholism ja suur alkoholi tarbimine on aga võrduv kaalu tõusuga.

15. Sa ei söö teadlikult.

Üks meetod, mida nimetatakse teadvuslikuks söömiseks, võib olla üks tugevamatest vahenditest, mis aitavad kaalu kaotada.

See tähendab iseenesest seda, et sa võtad aja maha enne sööma hakkamist, sa istud ja mõtiskled 30 sekundi jooksul enne söömist, sa naudid iga suutäit ja kuulad oma meeli ning aju, kui ta sulle teada annab, et sa oled piisavalt söönud.

Mitmed uuringud on näidanud, et teadvuslik toitumine võib enesega kaasa tuua märkimisväärse kaalu kaotamise ja vähendada liigsöömist.

Siin on mõned nipid, mis aitavad teadvuslikult süüa:

- Jälgi, et sul ei oleks ümber mingeid meelelahutusvahendeid.

- Söö aeglaselt ja mälu korralikult. Jäta meelde värvid, lõhnad ja tekstuur.

- Niipea, kui sa tunned, et kõht on täis, joo suur klaasitäis vett ja lõpeta söömine.

16. Sul on terviseprobleem, mis muudab kaalu kaotust keerulisemaks.

Mõned terviseprobleemid võivad mõjutada kaalu tõusu ja muuta kaalu kaotamist raskemaks.

Seda juhtub näiteks kilpnäärmeprobleemide all kannatavatel inimestel aga ka neil, kellel on polütsüstilised munasarjad ja uneapnoe.

Ka mõned ravimid muudavad kaalu langetamise raskemaks või võivad isegi põhjustada kaalu tõusu.

Kui sa leiad, et see võib olla põhjuseks, siis konsulteeri meedikuga.

17. Sa sööd liiga palju rämpstoitu.


2014. aasta läbi viidud uuringu järgi oli umbes 19,9% inimestest rämpstoidu armastajad ja sellest sõltuvad.

Rämpstoitu armastavad inimesed on samamoodi sõltuvuses, kui need, kes tarbivad narkootilisi aineid.

Kui sulle meeldib liiga palju rämpstoit, siis ilmselt tundub sulle võimaluti oma toitumist muuta  või vähem süüa. Sellisel puhul peaksid sa minema konsulteerima mõne toitumisspetsialistiga.
 
 
 
 


18. Sa oled end liiga kaua näljutanud või dieeti pidanud.

Liiga pikk dieeditamine ei ole just hea idee.

Kui sa oled mitme kuu jooksul korralikult kaalu kaotanud ja see nüüd korraga seisma on jäänud, võib-olla peaksid sa vahe sisse tegema.

Tõsta oma päevast kaloritehulka natuke, maga rohkem ja tee lihastrenni, et jõudu saada.

Hoia oma rasvamassi stabiilsena ühe või kahe kuu jooksul enne taas dieediga jätkamist.

19. Su ootused on ebareaalsed.


Kaalu langetamine on tegelikult palju aeglasem protsess, kui enamik inimesi seda arvatagi võib.

Isegi, kui alguses langeb kaal üsna ruttu, siis hiljem langeb ainult väga vähestel inimestel kaal 0,5 - 1 kilo võrra nädalas.

Üks teine tähtis probleem seisneb selles, et paljudel inimestel on täiesti ebareaalsed ootused selle suhtes, mida tervisliku dieedi ja harjutustega on võimalik saavutada.

Tegelikkus seisneb aga selles, et kõik inimesed ei saa sarnaneda modellide ja kulturistidega.

Ajakirjades ja plakatitel olevad fotod on peaaegu alati töödeldud photoshopiga.

Kui sa oled suutnud juba kaalu kaotada ja tunned end hästi oma kehas ja kui su kaal ei taha enam langeda, võib-olla pead sa hakkama leppima oma kehaga sellisena nagu ta on?

Teatud punkti ja tasemele jõudes tunned sa end oma kehas hästi. Kui sa tahad sealt veel edasi minna, siis on see mõttetu ja võib isegi olla sinu jaoks võimatu.

20. Dieedid on su kinnismõtteks.

Mitte ükski dieet ei toimi pikemaajaliselt.

Selle asemel, et dieeti dieedina vaadata, peaks sinu esimene eesmärk olema hea tervise ja oma õnne saavutamine.

Toida oma keha selle asemel, et teda näljas hoida ja muuda kaalu kaotamine loomulikuks ja teretulnud nähtuseks.








Kommentaare ei ole