{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sidruni ja sooja vee joomine hommikuti ikka on nii hea?

H ommikune leige sidrunivee joomine on suurt kuulsust kogunud. Kas see aga on nii hea tervisele, kui juua iga hommik leiget sidrunivett...



Hommikune leige sidrunivee joomine on suurt kuulsust kogunud. Kas see aga on nii hea tervisele, kui juua iga hommik leiget sidrunivett tühja kõhu peale? Vaatame seda lähemalt. Selgitusi annab toitumisspetsialist Corinne Peirano.

7 põhjust, miks mitte juua leiget sidrunivett hommikuti



1. Soe vesi ja sidrun - on see hea kooslus?

Ei! Sidrun on tsitruseliste hulka kuuluv puuvili, mis sisaldab rikkalikult C - vitamiini (53 mg/ 100 g). C vitamiin on termotundlik, see tähendab, et ei pea kuumusele vastu. Segades sidrunimahla sooja veega, hävitad sa C vitamiini ja kaotad selle kasu tervisele (see kehtib ka sidrunitee kohta).

2. Kas sidrunivesi soodustab soolestiku peristaltikat? 

Tegelikult on nii, et kõik soojad joogid jäävad makku seisma jahtumise ajaks. Seal tuleb ära märkida mao - ja söögitoru vähk, mis on seotud väga tuliste jookide joomisega: liigne kuumus mõjub agressiivselt seedesüsteemi limaskestale. Kokkuvõttes on nii, et sooja joogi joomine annab sooja aga kindlasti ei tohiks juua liiga tulist jooki. Teiselt poolt jälle sidrunimahl ei sisalda peaaegu üldse viljaliha (mis sisaldab seedetraktile vajalikke kiudaineid).



3. Sidrun on aluselise mõjuga happeline vili.

Natuke vastuoluline lause, mis nõuab selgitust. Happelised toiduained jõuavad makku, magu aga on happeline keskkond. Meelde maksab siin jätta just see happe termin. Sidruni pH (2 - 2,5) happelisus võib olla agressiivne suu limaskestale, söögitorule ja maole ja vastu näidustatud põletiku korral (söögitoru, maohaavandid).




4. Soe sidrunivesi on happeline ja suus bakteritsiidne.


Sidrun on happeline nagu kõik tsitruselised aga tuleb ära märkida, et sidruni happelisus (2 - 2,5) muudab hamba emaili hapramaks liigse tarbimise korral.

5. Soe sidrunimahl on maksale kasulik.


See ei ole mitte sidrunimahl vaid sidrunikoores leiduvad eeterlikud õlid (ja limoneen) mis aitavad seedimisele kaasa. Sidrunis leiduv C vitamiin aga mis töötab hästi koos maksa ensüümi glutatsioonperoksüdaasiga on hea maksa turgutamiseks ja detoksiks. Ja jälle üks argument juures, miks ei tohiks sidrunimahla juua sooja veega, mis hävitab C vitamiini.

6. Sooja sidrunivee joomine aitab sapikivide vastu.


Põhimõtteliselt sidruni tsitraadid on kaitsva toimega aga liigse tundlikkuse korral võib sidrun kaasa aidata kristalluuria tekkele ja seega kristallide tekkele uriinis tänu liiga aluselisele organismi pH tasemele ja soodustades sapikivide teket (harv aga ettetulnud nähe).

7. Sooja sidrunivee joomine aitab kaalu langetada.

Sellele väitele puuduvad tõestused.



7 head põhjust, miks juua sidrunimahla lauas.

1. Kõrge toiteväärtus.


Sidrunivesi sisaldab 89% vett, 26 kal/100 g kohta, väga vähe lipiide, valke ja süsivesikuid. Sidrunimahl sisaldab rikkalikult C vitamiini (53 mg / 100g), täpselt sama palju, kui apelsin ja vähem, kui greip (76 mg) või kiivi (92 mg) . Sidrunis leiduv C vitamiin tugevdab kudesid (kollageeni) ja kaitseb liigeseid ja kõõluseid.

2. Antioksüdandid.

Sidrunis leiduvad antioksüdandid (hesperidiin, rutiin) ja C vitamiin kaitsevad veresooni.

3. Orgaanilised happed.


Sidrunis leiduvad happed aitavad reguleerida keha aluselise-happelise tasakaalu.

4. C-vitamiin.

Askorbiinhape on antioksüdantse toimega.  Askorbiinhape kaitseb vabade radikaalide moodustumise eest.

5. C-vitamiin.


Askorbiinhape tõstab taimse ja loomse raua imendumist söömise ajal.




6. Sidrunimahl on karastav. 

Sega paar tilka sidrunimahla vee hulka (15°), et suvel end jahutada.

7. Sidrunimahl on antiseptilise toimega.


Tänu oma flavonoidide (antioksüdandid) on sidrunimahl loodusliku antiseptilise toimega.

Kokkuvõttes on paar tilka sidrunimahla tervisele kasulikud. Aga sidrunimahl ei ole imejook. Tarbi seda mõõdukalt.








Kommentaare ei ole