{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas võõrast last võib korrale kutsuda või mitte?

V õõra lapsega riidlemine on väga delikaatne, tihti ei tule see hästi välja aga mõnikord on see siiski vältimatu. Millistes olukordades on õ...

Võõra lapsega riidlemine on väga delikaatne, tihti ei tule see hästi välja aga mõnikord on see siiski vältimatu. Millistes olukordades on õigus võõrast last korrale kutsuda? Ja mis peaasi, kuidas seda teha? Siin on mõned diplomaatilised nõuanded.

Teiste lastega kurjustamine: on see hea või halb? Olete te poolt või vastu? Selline on küsimus. Ühe uuringu järgi, milles võeti arvesse 8000 vastust, 52% küsitlutest olid nõud sellega, et keegi teine nende last korrale kutsuks siis, kui see vajalikuks osutub. Aga kuidas seda teha nii, et see ei tekitaks halba olukorda ja diplomaatilist juhtumit?

Millal on õigust võõrast last korrale kutsuda? 

Igaüks kehtestab ise kodus oma kasvatuslikud reeglid. Aga on juhtumeid, kus vahelesegamine ja teise lapse noomimine on õigustatud, isegi soovitud.

Kui keegi on ohus.

"Turvalisus on alati prioriteet ka lastevanemate puhul", selgitab pedagoogika psühholoog Michele Borba. Seega, kui kellegi laps peaks viskama teist kividega või teist tõukama nii, et too kukub, on meil õigus sekkuda. Sama asi on kehtib, kui kellegi laps tahab võtta köögilaualt nuga. Ja ei ole tähtis, kas tema kodus tal on õigus seda teha. Kindlasti tunned sa end halvasti ja natuke süüdi aga sa tunneksid end süüdi veel rohkem, kui midagi tõsist oleks juhtunud.

Kui laps võib midagi katki teha.

Kui sa näed lapsi tormamas ümber laua, kus peal on klaasid ja kardad iga hetk, et mõni klaasidest maha kukub, siis on sul õigus lapsi noomida ilma, et sa oleksid kuri tädi. Selleks piisab, kui sa kasutad õigeid sõnu, sest kui sa sellist käitumist ei pidurda, hakkab su oma laps samuti käituma kodus.

Kui laps ei pea reeglitest kinni.

Kui su lapsel on sõbrad külas, pead sa selgitama kohe neile oma kodus kehtivad reeglid. Kui nad ei peaks nendest reeglitest kinni, on sul õigus lapsi korrale kutsuda.

Kui kellegi lapsel on halvad kavatsused.

Psühholoogi järgi ei tohi lubada tagakiusamist ega sihilikku halba käitumist kellegi aadressil. Kui sa sellist käitumist laste seas märkad, pead sa süüdlase korrale kutsuma.

Kuidas võõrast last korrale kutsuda? 

Tihti just selle punkti juures lähevad lapstevanemate arvamused kaheks. Tähtis on siiski see, et kõneall olev laps lõpetaks oma halva teo. Sellepärast piisab, kui talle selgitada, mida ta halvasti tegi. Jää siiski rahulikuks ja ära kaota külma närvi.

Oluline on samuti meeles pidada kahte peamist punkti, enne kui sa vanematega rääkima lähed. Kõigepealt, mõtle lapse kavatsusele. Kas tema käitumine oli juhuslik, põhjustatud ülevoolavast energiast või mänguhoost või oli see tahtlik? Kui laps oli teadlik oma tegevusest, pead sa rääkima sellest lapse vanematega. Kui laps aga ei tegutsenud meelega, siis ei ole tähtis rääkida tema vanematega juhtunust. Et vältida, et laps ei saaks teist korda riielda. 

Kommentaare ei ole