{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida peale hakata niidetud rohuga?

N ädal nädala järgi koguneb iga kord peale muru niitmist aina suurem hunnik niidetud rohtu. Mida sellega peale hakata? Tea siis, et niidetud...

Nädal nädala järgi koguneb iga kord peale muru niitmist aina suurem hunnik niidetud rohtu. Mida sellega peale hakata? Tea siis, et niidetud murujäätmed on eriti head orgaaniliste ainete allikateks ja oleks kahju seda mitte aias mitte kasutada, eriti just komposti tegemise juures. Aga ettevaatust, ka siin on mõned reeglid, mida peab järgima.

Niidetud rohi : iga aedniku väärtuslik ressurss.

100 ruutmeetri niidetud muru kohta võid sa kokku saada kuni 110 kg niidetud muru aastas, mis moodustab kena mäekese rohelist prügi, mida peaks õppima väärtustama. Aias võib kasutada niidetud muru erineval moel. Näiteks umbrohu eemaldamiseks, multšiks, taimede kaitseks kuumade ja külmade ilmade eest, vee säästmiseks ja köögiviljade hea kasvu soodustamiseks.

Niidetud muru on hea kompost.

Niidetud muru kompostile lisamine on ilmselt kõige levinum. Piisab, kui lisada murujääk otse komposti hulka, valvates, et samal sajal saaks ka lisatud pruuni värvi jäätmeid, nagu puulaastud, kuivanud lehed, hakitud oksad, pehmet paberit. Sest selleks, et saada kompostist hea lämmastiku süsiniku vahekorda, on vaja lisada sellele lisada iga kord võrdsetes kogustes rohelisi jäätmeid ja pruune jäätmeid.

Murujäätmed loodusliku umbrohu eemaldajana. 

Murujäätmed on ka head umbrohu eemaldajad. Aiamaalt umbrohu eemaldamine on üsna tüütu ettevõte, mida peab tihti kordama. Murujäätmed, mida kasutada, peavad olema kuivad ning piisab, kui laotada nad 10 - 15 cm kihina umbrohule. Paari päeva möödudes lämmatavad rohujäätmed umbrohu.

Köögiviljade kasvu soodustamiseks

Murujäätmed sisaldavad rikkalikult lämmastikku, mida taimed kasvuks vajavad. Kasuta kuivatatud  muru 5 cm kihina aiamaal aeglase kasvuga taimede peal, nagu tomatid, suvikõrvits, baklažaan. Värskenda kihti aja möödudes, kui vana kiht on kokku kuivanud päikese ja tuule toimel. Kiire kasvuga taimede juures nagu spinat, redis ja roheline salat, piisab, kui panna maksimaalselt 2 cm kiht. Lagunemise käigus lämmastik annab hea kasvuks vajaliku tõuke köögiviljadele ja aitab kasulikel vihmaussidel ja mikro-organismidel mullas tööd teha.

Multšimiseks.

 Niidetud muru on niiske, sellepärast peab teda korralikult kuivada laskma enne multÅ¡imist. Selle jaoks laota murujäätmed päikese kätte ja keera pärast ringi, et ta kuivaks korralikult mõlemalt poolt. Nii saadki hea orgaanilise multÅ¡i. Laota see multÅ¡ sügisel külma kartvate taimejuurte peale, et kaitsta sügis- ja talvekülmade eest. Ilusate ilmadega aitab see hoida mulla värskena ja hoida kastmise pealt kokku. 


Kommentaare ei ole