{ads}

HIDE

Viimased

latest

Võililleleotis

Foto : unsplash / Viridi Green V õililleleotis on vähem tuntud, kui nõgese- või põldosjaleotis aga seda on sama lihtne valmistada. Võilill...

Foto : unsplash / Viridi Green


Võililleleotis on vähem tuntud, kui nõgese- või põldosjaleotis aga seda on sama lihtne valmistada. Võililleleotis on taimede jaoks hea kaaliumkarbonaadi (potase) ja ränidioksiidi allikaks.

Võilill kasvab igapool ja külluslikult, nii aedades kui looduses, sellepärast on seda üsna lihtne saada. Kõik taimeosad, juurtest õiteni, on vajalikud leotise valmistamiseks.

Võililleleotis on hinnatud tomatikasvatajate hulgas, sest ta sisaldab rikkalikult  kaaliumkarbonaati, mis tagab taimele hea õitsemise ja saagi. Samuti ergutab võililleleotis värskelt istutatud taimede kasvu.

Toataimedele on võililleleotis hea peale ümber istutamist.




Leotise valmistamiseks korja 2 kg võililli, kui võimalik, siis juurtega. Loputa vee all liigne muld. Peenesta võililled blenderis või noaga.

Pane võililled plastmassist või puust anumasse ja kata 10 liitri veega (soovitatav vihmaveega või siis kraaniveega, mille peab laskma 48  tundi seista, et kloori vähendada).

Kata nõu kaanega.

Sega iga päev leotist nii kaua, kuni väikesed mullid pinnale on tekkinud, mis näitavad käärimise algust.

Olenevalt ilmast läheb vaja umbes nädal kuni 15-päeva, kuni tuleb aeg nõrutada. Allesjäetud leotis hoia pudelites alles ja säilita pimedas ja jahedas ruumis.

Kasuta võililleleotist lahjendatuna 1 l leotist - 5 l vee kohta. Kasta kolm korda tavalise veega ja ühe korra leotiseveega.

Tomatiteid ja kõrvitsaliseid kasta õitsemise ajal.

Samuti võib leotist pritsida, lahjendatuna, köögiviljadele, et ennetada jahukaste tekkimist.


Kommentaare ei ole