{ads}

HIDE

Viimased

latest

Hommiku esimene kohv või pealelõunane tee maksa heaks

Esimene kohvi hommikul aitab paljudel inimestel saada päeva alustamiseks vajalikku energiat. Sama lugu on pealelõunase teega, mis turgutab ...

Esimene kohvi hommikul aitab paljudel inimestel saada päeva alustamiseks vajalikku energiat. Sama lugu on pealelõunase teega, mis turgutab peale tööpäeva. 




Viimastel aastakümnetel on kofeiini tarbimine tekitanud palju poleemikat: on neid, kes väidavad, et see on tervisele kasulik ja teisi, kes julgevad kinnitada vastupidist. Tee ja kohv sisaldavad mõlemad kofeiini, ksantiini gruppi kuuluvat alkaloidi, millel on stimuleeriv toime närvisüsteemile ja südamele. Kofeiini leidub samuti mates, guaraana seemnetes, kakaos, koolapuu seemnetes, energiajookides ja paljudes kasutusel olevatest ravimites.



Kõik teavad, et kohvil on stimuleeriv toime ja ta aitab väsimusele vastu seista. Kui palju aga on tõtt nendes väidetes? 

Hea uudis on see, et nüüdseks on teaduslikult tõestatud, et tarbides kofeiini mõõdukas koguses toimib see mõningate terviseprobleemide puhul ravimina, nagu peavalu, bronhiaalastma ja sapikivid. Aga ärge rõõmustage liiga vara, liigne kofeiini tarbimine võib tervisele kahjulik olla, tekitada sõltuvust ja peavalu, südame rütmihäireid, unetust ja närvilisust.

Nüüd te küsite endalt - on siis kohvijoomine üldse hea või halb? Vastus on selline: kõik sõltub inimesest ja igapäevasest kofeiini koguse tarbimisest. Spetsialistide arvates on kohvi tarbimine tervislik, kui juua 3 - 4 tassi (240 ml) päevas, tee puhul võib arvestada kuni viie tassiga.

Sellegipoolest on mõned inimesed palju tundlikumad kohvi suhtes, kui teised ja peavad vähendama oma päevase kofeiini tarbimise kogust või sellest üldse loobuma, nagu näiteks rasedad naised, inimesed, kes kannatavad närvihaiguste- , rinnahaiguste, maohaavandite, südame-veresoonkonna haiguste, kõrgvererõhutõve ja migreenide all.



Millisel moel hommikune kohv ja pealelõunane tee võivad olla kasulikud maksale? 

Ameerikas asuva Duke ülikooli teadlased jõudsid järgmisele järeldusele: mõõdukas tee ja kohvi tarbimine aitab hoida maksa hea tervise juures. Peale kaitseid, mida viidi loomade ja rakukultuuride peal läbi, kofeiin stimuleerib lipiidide metabolismi, mis on kuhjunud maksa rakkudesse ja mis on vajalik, et ära hoida maksa rasvumist, mida samuti kutsutakse hepaatiliseks steatoosiks ja mida seostatakse krooniliste põletikuliste protsessidega, tsirroosiga, diabeediga ja isegi vähiga.

Sellepärast, erinevate uuringute järgi, tarbides igapäevaselt neli tassi kohvi, modereerib see ülekaalu ja vähendab rasvakudet. Uurijad usuvad, et selle uuringu areng võib viia ravimite väljatöötlemiseni, millel oleks sama toime, kui kofeiinil ilma kõrvalnähtudeta.

Tegelikkuses kofeiin, mida nii vähe armastatakse, võib olla nooreks jäämise, energia ja tervise hoidmise lahenduseks. Seega, alustades oma päeva kohviga või teega ei ole mitte ainult kasulik teie maksale, vaid samuti aitab kaasa kehal põletada liigset rasva.




Kohvi ja tee teised kasulikud omadused


Ravivad mitmeid peavalu vorme, bronhiaalastmat.

Väldib sapikivide moodustumist.


Ennetab depressiooni.


Parandab lühiajaliselt mälu ja vähendab riski haigestuda Alzeimeri ja Parkinsoni tõppe.


Alandab diabeedi riski.


Kahandab rinnavähi, eesnäärme, maksa ja endomeetriumi vähi riski.


Kaitseb südant.


Kiirendab ainevahetust.


Omab antioksüdantide toimet.


Sellegipoolest kohviga ei maksa liialdada, sest see võib kaasa tuua tõsiseid terviseprobleeme.


5 - 10 tassi kohvi päevas võivad tekitada:


Migreeni

Südame rütmihäireid

Närvilisust, unetust, magamishäireid

Depressiooni

Iiveldusi ja oksendamist

Värinaid

Luumassi vähenemist (kaltsiumi omandamine halveneb)

Rinnatsüstide kasvu ja arengut

Söögiisu langust




Kommentaare ei ole