{ads}

HIDE

Viimased

latest

11 parimat õhku puhastavat toataime NASA uuringute järgi

1980ndatel aastatel tegi NASA koostööd koos Associated Landscape Contractors of Amercia (ALCA) et läbi viia teaduslikku uuringut õhukvalite...

1980ndatel aastatel tegi NASA koostööd koos Associated Landscape Contractors of Amercia (ALCA) et läbi viia teaduslikku uuringut õhukvaliteedi kohta siseruumides leidmaks moodust, kuidas puhastada õhku kosmoselaevades. Teadlased avastasid, et mõningad toataimed filtreerisid orgaanilisi lendavaid ühendeid, mida siseõhus leida võib.

Siseõhu kvaliteet on väga oluline arvesse võttes, et me veedame seal keskmiselt 90% oma ajast. Osadel taimedel on rohkem filtreerimisvõimet, kui teistel, seepärast soovitab NASA paigutada vähemalt ühe toataime igasse tuppa. Lisaks õhu puhastamisele lisavad nad ka ruumi elu ja värvi.

Mürgised orgaanilised lendavad ühendid.

Siseõhus leidub mitmeid keemilisi aineid, aga antud artiklis keskendume NASA uuritud viiele olulisemale.


FORMAALDEHÜÜD

Formaaldehüüd on üks mürgisematest ja tuntumatest nakatajatest, sest kahjuks leidub teda suures koguses paljudes toodetes. Uuringud näitasid, et isikutel, kes pidid pikemat aega veetma väheses koguses õhus, mis sisaldas formaaldehüüdi, arenesid välja astmaga seotud hingamisprobleemid. Suuremas koguses formaaldehüüd võib põhjustada vähi teket.
 
TRIKLOORETÜLEEN

Triklooretüleen on  mürgine aine, mida leidub värvides, riiete kuivpuhastamisel, liimainetes, pestitsiidides, printeri, ja faksimasina värvis ja kummis, kuhu seda lahustina lisatakse. Ajutine viibimine õhus, kus leidub triklooretüleeni ärritab nina ja kurku ja häirib kesknärvisüsteemi. Suurel kogusel võib see kaasa tuua kangestust ja valu näo piirkonnas, nägemise langust, teadvuse kaotust, südame rütmihäireid ja surma.

BENSEEN ja KSÜLEEN

Benseeni ja ksüleeni leidub bensiinis, õlis, liimis, platsmassis ja kummis, kuhu nad on lahustina lisatud. Neid aineid kasutatakse ka plekieemaldusvahendite, lõhkeainete, farmaatsiatoodete, vahtude ja värvide juures. Nad on nahka ja silmi ärritavad ja kantserogeensed, võivad põhjustada leukeemiat.

AMMONIAAK

Ammoniaaki sisaldavad enamik puhastusvahenditest ja väetistest. Lühike viibimine amoniaagiga saastatud õhus toob kaasa silmade ärritumist, köha ja kurguvalu.


11 parimat õhku puhastavat toataime.


Oma uuringus valis NASA välja paarkümmend filtreerivat toataime, neist 11 parimat on:

1. Aaloe :(Aloe barbadensis) 



Kes meist pole kuulnud aaloe imetegevast ja tervendavast jõust? Aaloe ei nõua keerulist hooldust, armastab palju päikest ja puhastab õhku eemaldades formaaldehüüdi ja benseeni.

2. Tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum)



Tups-rohtliilia on väga vastupidav ja lopsaka lehestikuga. See taim neutraliseerib formaaldehüüdi, vingugaasi ja ksüleeni. Tups-rohtliilia lehed kasvavad ruttu ja imavad endasse mürgised ühendid nagu hallitus ja teised allergeenid, ideaalne allergiate all kannatavatele inimestele.
3. Transvaali gerbera (Gerbera jamesonii)



 Sellel lillel on kirevad värvid ja ta filtreerib suurepäraselt benseeni, ksüleeni, formaaldehüüdi, triklooretüleeni.

4. Kuld-nõelköis (Scindapsus aures)



Nasa pani selle taime tõhusamate taimede esikolmikusse, mis elimineerivad formaaldehüüdi. Ta filtreerib samuti benseeni ja ksüleeni.

5. Kolmevöödiline havisaba (Sansevieria trifasciata 'Laurentii')




See on ilusate värvidega vastupidav taim, mis filtreerib formaaldehüüdi, benseeni, triklooretüleeni, ksüleeni, tolueeni ja lämmastikoksiidid.

6. Tõlvlehik (Spathiphyllum)



See on ilus taim, mis võitleb formaaldehüüdi, benseeni, triklooretüleeni, tolueeni ja ksüleeni vastu. Ta pidurdab ka seenteeoste arengut. Vannituppa paigutatuna takistab ta hallituse tekkimist plaatidel ja dushikardinatel ja imeb endasse alkoholi ja atsetooni mürgised aurud.

7. Krüsanteem (Chrysanthemum)




Krüsanteem kaunistab ruume oma värviliste õitega ja on suurepärane taim, et elimineerida benseeni, triklooretüleeni, formaaldehüüdi ja ammoniaaki. Krüsanteem armastab otsest valgust ja et soodustada  õienuppude kasvu, asetage ta päikese kätte akna juurde.


8. Harilik luuderohi (Hedera helix) 




Luuderohi on ideaalne neile, kellel on koduloomad, sest ta vähendab olulise koguse fekaalseid baktereid õhus. Hoolitsege selle eest, et te ei jäta seda taime oma lemmikloomade lähedusse, sest ta on mürgine alla neelates. See taim imeb endasse samuti formaaldehüüdi, triklooretüleeni ja ksüleeni. Uuringud on näidanud, et ta soodustab keskendumisvõimet, seepärast on ta ideaalne kontoritaim.


9. Lõhnav draakonipuu (Dracaena fragrans)





Lõhnav draakonipuu on toataim, mis kasvab igasugustes tingimustes. Minimaalne hooldus tagab luksusliku tumerohelise lehestiku, mis elimineerib triklooretüleeni, formaaldehüüdi ja benseeni.


10. Äärisdraakonipuu (Dracaena marginata) 




Punaste äärtega draakonipuu lisab ruumidesse värvi. Sellel taimel, mis võib hea hoolduse juures kuni laeni kasvada, pole võrdset, et elimineerida ksüleeni triklooretüleeni, benseeni ja formaaldehüüdi.


11. Vitspalm (Rhapis excelsa)




Toataim, mis on niisama populaarne, kui elegantne, neutraliseerib ta formaaldehüüdi,ksüleeni, tolueeni ja ammoniaagi.














Kommentaare ei ole