{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas õpetada last veerand tunniga tuba koristama.

Ilmselt olete juba tähele pannud, et lapsevanemana kõige suurem läbikukkumine tundub olevat suutmatus õpetada ja panna last oma tuba korist...

Ilmselt olete juba tähele pannud, et lapsevanemana kõige suurem läbikukkumine tundub olevat suutmatus õpetada ja panna last oma tuba koristama.
Enne täieliku lootuse kaotamist või äärmuslike vahendite kasutuselevõtmist, siinkohal üks hea meetod, mis selgitab, kuidas õpetada last tuba edukalt koristama. Ja mis te ütleksite, kui ta koristaks toa veerand tunniga?

                                                                  ✿✿✿



                                                            
                     5 etappi eesmärkide kaupa, kuidas koristada tuba veerand tunniga.

Eesmärk nr.1: VOODI (2 minutit)

Palu lapsel panna põrandale kõik, mis on voodi peal ja teha kiiresti voodi korda, panna linad ja tekk õieti. 

Eesmärk nr. 2: RIIDED (2 minutit) 

Palu lapsel keskenduda ainult mustale pesule ja panna nad ukse taha, kus ema nad sorteerib ja pessu viib.




Nipp: lasta lapsel alustada toa ukse juures ja liikuda edasi vasakult paremale, vaadates alt üles, et mitte midagi unustada (see aitab kaasa, et laps teadvustaks oma asendit ruumis ning favoriseerib tema tähelepanuvõimet)

Eesmärk nr. 3: ERINEVAD MÄNGUASJAD (3*2 min)
Eesmärk on panna iga asi oma kohale ilma tüütu ja igava koristus-etapita.

*operatsioon RAAMATUD: palu lapsel keskenduda ainult raamatutele, korjata nad igalt poolt kokku, kus nad ka ei vedeleks ja panna nad oma kohale tagasi.

*operatsioon NUKUD (tüdrukutele) või  AUTOD (poistele): paluge lapsel teha tiir toas ja kokku korjata kõik, mis sarnaneb nukule või autole ja panna nad oma kohale.

*operatsioon MUUD MÄNGUASJAD või LEGOD: sama lahendus, mis eelnevatele operatsioonidele.





Eesmärk nr. 4: EI SAA ÜLE EGA ÜMBER (2*1 min)
Neid asju võib teha eelnevate tegevuste käigus.

 *operatsioon PRÜGIKAST: prahi ära viskamine

 *operatsioon KUMMALISED ASJAD: panna kõrvale, et ema leiaks koha, kuhu need käivad.

Eesmärk nr.5: VÕISTLUS: MÄNGUASJADEST PUHAS PÕRAND (3 min)

Üldiselt sinnamaani jõudes on tuba juba üsna korras ja laps näeb juba selgemini ja suudab kergema vaevaga panna asju omale kohale. 
Nipp: Et ära hoida selle tavalise "Kuhu ma selle panen?" palu lapsel samasse hunnikusse näiteks kirjutuslaua peale  panna kõik, mis ei leidnud oma kohta , et hiljem koos sorteerida.

 Ja tuba ongi korras! 



 ✿✿✿

See meetod töötab sellepärast, et me ei anna lapsele käsklust, mis hõlmab endas laia mõistet, nagu see tavaliselt on, kui ütleme, et "Korista oma tuba ära!"
Me näitame talle, milliste vahenditega ta saab oma tuba koristada ja saavutada seda tehes väikesi etappe, mis on lisaks veel kerged ja kiired! 

Sellel meetodil on veel ka see hea omadus, et ta õpetab lapsele, et elus õnnestub tal kõik, mida ta kord alustab, kui ta teeb seda koos hea strateegiaga!

See meetod arendab ka lapse eneseusaldust ja uhkust, et ta sai hakkama nii suure tööga üksi.

Nipp: Et meetodit edasi arendada, võib panna eesmärgid tema jaoks kirja paberile koos piltidega ja panna see kohale, kust laps saab seda järgida ise.



✿✿✿











Kommentaare ei ole