{ads}

HIDE

Viimased

latest

Piparkoogikuusk

Meie foorumi kasutajate retsepte: Piparkoogikuuse meisterdamiseks ja kaunistamiseks on palju erinevaid võimalusi, mina kasutasin Wiltoni va...


Meie foorumi kasutajate retsepte:


Piparkoogikuuse meisterdamiseks ja kaunistamiseks on palju erinevaid võimalusi, mina kasutasin Wiltoni valmiskomplekti ja üht etteantud ideedest. Ilma spetsiaalse komplektita saab ka kindlasti hakkama, lihtsalt jändamist on pisut rohkem. Kasutada võib erinevates suurustes tähekujulisi küpsisevorme või enda valmis lõigatud shabloone. Mina kasutasin kümmet erineva suurusega viisnurkset tähekest, orienteeruva diameetriga 3,5-5-7-8-9,5-10,5-12,5-14-16 ja 17,5 cm.
Valmistamine:
1. Osta või tee ise piparkoogitaigen. Hea oleks selline taigen, mis kerkib ühtlaselt (või ei kerki üldse). Mitmed poetaignad kerkivad minu kogemustele tuginedes ebaühtlaselt (võimalik, et lihtsalt minu ebaõnn või oskamatus) ja sel juhul on kuuske üsna raske laduda. Ebaõnnestumise kartuses kasutasin mõningate mugandustega Wiltoni soovitatud retsepti Grandma's Gingerbread Recipe. Oli väga hästi rullitav, kerkis ühtlaselt ja maitses mõnusalt. Ühest taignakogusest piisas terve kuuse tegemiseks + veel osade mitte-nii-kenade tähekeste asendamiseks.
2. Rulli taigen umbes 0,5 cm paksuseks. Lõika vormide või shabloonide abil välja tähekesed, igast suurusest 2 tk. Kui soovid kuuse latva ka tähekest, lõika kõige väiksemat 3 tk. Mina vormisin kokku 21 tähekest. Suurte piparkookide jaoks rulli taigen kohe küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil lahti, et ei peaks piparkooke tõstma- seda on väga tülikas teha ja võib nende kuju muuta. Küpseta korraga enam-vähem ühesuuruseid piparkooke, kuna suuremad vajavad pikemat küpsemiseaega (u 10-15 min) kui väikesed (6-10 min).
3. Kui piparkoogid on täielikult jahtunud, valmista glasuur tuhksuhkrust, 2 munavalgest ja umbes 6 tilgast sidrunimahlast. Tuhksuhkrut panin tunde järgi (u 350-450g), glasuur peab jääma üsna tihke ja tugev. Lao tähekesed suuruse järgi üksteise otsa, pannes iga piparkoogi keskele liimiks glasuuri. Jälgi erinevatest vaatenurkadest, et kuusk jääb otse.
4. Kaunista kuuseke enda soovi järgi. Mina kasutasin 2 tordipritsi otsikut, ümmargusega tegin valged lumeräitsakad ja tähekujulise otsaga rohelised kuuseokkad (glasuuri segasin üliväikese koguse tumerohelist toiduvärvi). Okstele raputasin Vahiné värvilisi kaunistusi ja tipus seisvale tähekesele kinnitasin söödavad pärlid.

Kommentaare ei ole